Wiktoria är laddad för Friends-final

Foto: Model House Sweden

Foto: Model House Sweden

På lördag är det dags för final i Melodifestivalen 2016 i Friends Arena i Solna. 3 av de 12 deltagande artisterna har rötterna i Västsverige, och Västsverigebloggen har pratat med allihop. Vi gör en lägesrapport inför helgen, och passar också på att fråga våra melodifestivalstjärnor om sina västsvenska smultronställen. Sist ut är Wiktoria (som i artistsammanhang slopar efternamnet Johansson) från Brämhult. 

Musiken har alltid funnits med i Wiktoria Johanssons liv. Som 11-åring deltog hon tillsammans med en kompis i Lilla Melodifestivalen, och med en pappa som spelar piano och en storasyster som sjunger och jobbar som låtskrivare så bestämde sig Brämhultstjejen Wiktoria tidigt för vad hon skulle syssla med. Efter gymnasiestudier med musikinriktning i Göteborg gick flyttlasset till Stockholm efter studenten. I mitten av februari gick hon vidare från delfinalen i Malmö, och 19 år gammal når nu Wiktoria sin korta karriärs hittills största höjdpunkt: Att sjunga sin låt Save me med 30 000 personer i publiken på Friends Arena – och drygt fyra miljoner hemma i TV-sofforna.

–  Jag är verkligen redo och känner mig jätteladdad. Jag har inte riktigt förstått att jag ska uppträda inför så mycket folk – det kommer att kännas speciellt bara att gå in i arenan för att repetera. Det har varit lite konstigt att sitta och titta på de andra delfinalerna – det är nästan så att jag har glömt bort att jag är med och tävlar själv. Man kommer på att ”ja just det, jag ska ju också vara med i finalen”, säger Wiktoria.

 

Batteriladdning i Brämhult

Även om hon numera alltså bor i Stockholm så spelar uppväxtorten Brämhult strax utanför Borås fortfarande en viktig roll i Wiktorias liv.

– Det är grymt skönt att komma hem och träffa vänner och familj. Jag var hemma i julas, och sedan en gång innan melodifestivalen och nu har jag varit hemma igen inför finalen. Det känns bra att ladda batterierna och få lite perspektiv på allt som händer i Stockholm.

 

Foto: Model House Sweden

Foto: Model House Sweden

Älskar skärgården

Ett annat sätt för Wiktoria att ladda batterierna är att bege sig ut i skärgården. Familjen har haft båt i många år och har även sommarställe i Göteborgs norra skärgård.

– Jag har varit mycket på Källö-Knippla, Hönö och Öckerö. Det är så vackert där. Jag blir lugn av att vara ute till havs. När man sedan kommer norrut mot Bohuslän med alla klippor och den otroliga naturen – det är fantastiskt.

 

Text: Johan Wetterberg