White Guide caféer i Göteborg och Västsverige

White Guide caféer i Västsverige

Ett lyckat cafébesök, enligt White Guides kriterier, bedöms på kvaliteten på dryck, bakverk (och bredda bröd), service samt miljö och stämning. I Göteborg och Västsverige har vi hela 51 st caféer som finns med i 2014 års White Guide. Nyfiken på vilka? Här kommer tips på några utav dem – alla mycket värda ett besök!

Vårt första stopp blir da Matteo i Göteborg som har höst poäng av alla caféer i Västsverige och ligger på Mästarklass i White Guides 40-gradiga skala. Vilket i korthet betyder att de tillhör de bästa i vår del av Sverige.

da Matteo, Göteborg
I den gamla manegen på Magasinsgatan finns kaféet da Matteo. I denna lokal huserar även kaféets bageri och rosteri och tillsammans med de underbara bakverken kan du njuta av soppa till lunch och bryggkaffe bryggt kopp för kopp.

Färden går vidare till Gunnebo Kaffehus och Krog, Årets hållbara café, som ligger endast 10 minuter ifrån Göteborg.

da Matteo och Gunnebo Kaffehus och krog

Gunnebo Kaffehus och Krog, Mölndal
Bara 10 minuter ifrån Göteborg ligger Gunnebo Kaffehus och Krog. I den mysiga tjänstefolksbyggnaden på Gunnebo slott serveras hembakade läckerheter och luncher med KRAV-märkta råvaror och säsongens ekologiska grönsaker från den egna köksträdgården. Väl på plats får du inte missa att besöka slottet som är en av Sveriges främsta 1700-tals anläggningar, kulturreservatet, de ekologiska trädgårdarna, lantgården och butiken. Gunnebo Kaffehus och Krog har öppet varje dag hela året.

Västergötland är det landskap i Västsverige som stoltserar med flest caféer i White Guide 2014. Två utav dessa är Conditori Nordpolen i Vara och Emelies på Limtorget i Lidköping.


Conditori Nordpolen, Vara
Conditori Nordpolen i Vara är ett klassiskt konditori med anor från 1903. Namnet kommer sig av att ingenjör Andrée vid en provflygning med sin luftballong 1894 tvingades att nödlanda på Varaslätten. Historien förtäljer att han passade på att dricka kaffe innan han fortsatte sin expedition. På Conditori Nordpolen blir du serverad vid bordet och kondisutbudet är rikligt med allt från moussebakelser, wienerbröd, småkakor och prinsesstårta till roligheter som centraldammsugare, en större variant av den klassiska dammsugaren, perfekt att dela med gott sällskap!

Emelis på Limtorget och Konditori Nordpolen i Vara

Emelis på Limtorget, Lidköping
På Limtorget, den enda bevarade stadsdelen i Lidköping som står kvar efter branden i Gamla Staden år 1849 ligger Emelis – ett mysigt café i gammaldags miljö. Här är det bordsservering med kaffe och te som serveras i anrikt svenskt kvalitetsporslin som Rörstrand och Gefle med kopp och fat. Här fikar du gott med bakverk som Lidköpings egna kak-drottning tillverkat med allt från mjuka kakor till svenska tårtklassiker.

Nygrens i Alingsås

Nygrens café, Alingsås
Centralt beläget i Alingsås med Balders Hage som närmaste granne hittar du Nygrens Café. Det gamla magasinet har omsorgsfullt rustats upp och miljön från Nygrens handelsgård bevarats. Här kan du njuta av hembakade bröd, smarriga bakverk och en rad maträtter tillagade med mycket omtanke och råvaror av finaste kvalitet.

I juni kommer en ny caféguide från White Guide så håll utkik efter fler blogginlägg med tips och information om härliga caféer i Västsverige.