Underbar vinterpaddling

Foto: vastsverige.com

Foto: vastsverige.com

 

Sommar och sol i all ära, men har du provat att paddla kajak under vintern? Kanske låter det heltokigt, jag vet, men det är en fantastisk upplevelse. Tänk dig att du långsamt glider fram längs kobbar och skär, och ser klippor, små röda sjöbodar och en och annan säl glida förbi. Det är fantastisk och helt unik möjlighet att få uppleva allt som skärgården har att erbjuda, mitt i vintern.

Vågorna slår in i jämn takt mot den frostbitna kajkanten och vinden böjer trädens grenar. Luften är kall, ja, iskall och den frosttäckta bryggan knakar under fötterna. Perfekta omständigheter för att paddla kajak. Tänk att det finns de som väljer att ge sig ut på havet under vintern. Oförståeligt, tänker du nog, mycket förståeligt säger jag. Det är en speciell känsla att se fören på kajaken tyst skära genom det iskalla vattnet, medan snötäckta klippor och sjöbodar glider förbi.

 

Skärgården är otroligt vacker under sommaren men även under vintern, vilket kan vara svårt att tro. Vintern förknippas ofta med grå urblekta färger, men den erbjuder så mycket mer. Kajakerna har vattnet för sig själva vilket gör att du kan njuta av naturen fullt ut medan du paddlar bland isflak och snöfall. Under vinterhalvåret är siktdjupet som störst, så när solen skiner kan du ofta se havsbotten på flera meters djup. När sommaren och den svenska båtsemestern är över vågar sig djuren lite närmare kusten och ljuset har förändrats, en kombination som gör att du under paddelturen kan på ta del av en enastående naturupplevelse.

 

Foto: vastsverige.com

Foto: vastsverige.com

 

Att spendera en dag i en kajak på vattnet under vintern är i mångt och mycket en mer unik naturupplevelse än en dag i en kajak under sommaren. Vinterpaddling är verkligen att rekommendera och borde vara en obligatorisk upplevelse för alla.

 

Vintrigt kajakpaket med spa

Hos Strandflickorna i Lysekil kan du dessutom kombinera denna fantastiska vinterupplevelse med god mat och en avslappnande spaupplevelse.

 

Havskajak med Stångenäs Kajak

Med Stångenäs Kajak i Gullmarsstrand erbjuds du en fantastisk paddeltur tillsammans med en erfaren guide i den vackra bohuslänska skärgården.

 

Paddling i Västsverige

 

Text: Frida Tverelv

Bild: vastsverige.com