Vinter- och vårpaddling i Bohuslän öppnar för nya säsonger

Vinterpaddling i Bohuslän - kollage För paddlaren som ger sig ut i ett snötäckt Bohuslän öppnas naturen och det glittrande landskapet skapar en verklig upplevelse av närvaro och stillhet. Kajakoperatören Fredrik Lundkvist på Stångenäs Kajak i Lysekil inbjuder till en resa där Bohusläns karga natur med släta och saltstänkta granitklippor mixas med bekvämt boende och smakrika måltider. Sätt kajaken i det salta, friska havet – och njut!


Att paddla havskajak utanför gängse sommarsemester skänker just den karga, råa och helt enastående känslan av att vara ett med naturen. Vind, vågor och väder blir påtagligt, härligt, uppfriskande för kropp och själ – och djurlivet kommer nära ur ett sittbrunnsperspektiv.

Vinterpaddling i Bohuslän - kollage

Vad är unikt med vinterpaddling i Lysekil/Bohuslän?
– Lysekil kallas i folkmun för ”Staden vid havet” – med all rätt! Orten ligger längst ut på en halvö i Bohuslän och med golfströmmen har vi i praktiken isfritt medan man ofta kan åka skridskor längre in i fjordarna i de mer skyddade delarna av skärgården.
– Lysekil ligger med andra ord i havet samtidigt som vi har tillgång till mycket skyddad skärgård i söder; området är strömt och det dröjer ett bra tag innan isen lägger sig i vår del av Bohuslän. I norr är skärgården mer splittrad med fjordar på båda sidor där paddlare har lättare att söka skydd för eventuell vind.

Vi brukar säga att vi har vildmarken runt hörnet och staden och kulturhistoria med oss i ryggsäcken. Det är en stadsnära paddling med vildmarkskänsla ”light”.

Vinterpaddling i Bohuslän - kollage

Brinnande berg, rovfågel och sälar
– Kajak vintertid innebär något helt annat än kajak under sommaren. Visst är det kallare och oviljan att slå runt med kajaken märks tydligare bland deltagarna. När väl spänningen med detta faktum släpper växer närheten till djur och natur sig mycket stark. Siktdjupet är normalt mycket bättre under vintern och större rovfåglar, så som havsörn och berguv blir mycket mäktigare i det tysta och karga granitlandskapet. Djurlivet kommer nära ur ett sittbrunnsperspektiv; ejder, knölsvan och storskarv får sällskap av alkekungar och grisslor som blåser in för att få lite öppet vatten i väntan på våren i Arktis. Denna tid på året är det också mycket ovanligt om man inte får observationer av säl. Inte sällan följer de kajakerna av ren nyfikenhet eller så ligger de kvar på sin kobbe och bryr sig inte om när man lugnt och tyst paddlar förbi. Sommarhalvårets motorljud från båtar stänger inte bara öronen på oss kajakfantaster utan släcker också sälens nyfikenhet.

Sjöfarare som närmat sig Lysekil har i alla tider uppmärksammat ”de brinnande bergen” – våra rosa granithällar upplysta av solen. Vintertid, när solen står lägre, är ljuset mycket speciellt.

Vinterpaddling i Bohuslän - kollage

Soft adventure – paketerad paddling, skönt boende och läcker, lokal mat
– Vad sägs om att efter en tyst och stilla dag i den vinterklädda skärgårdens helt speciella ljus, sätta sig i en vedeldad badtunna? Här låter du intrycken smälta in i kroppen genom det varma vattnet. När man sedan mjuk och avslappnad kommer till ett bord med kustens alla läckerheter dukade kan inte upplevelsen bli mer ”verklig”.

Boendeanläggningarna är allt från anrika havsbadshotell till moderna anläggningar med finess och det finns nästan alltid pinfärska råvaror från havet på menyn.
– Vår paddling sker i stabila kajaker med bekväma sitsar och givetvis med torrdräkter. Man kommer ”i underställ” och så bidrar vi med resterande utrustning. När vattentemperaturen går ner mot 10 grader åker torrdräkterna på av säkerhetsskäl. Kajakerna är utvalda för att passa nybörjare även om vi också har andra typer av kajaker som passar vana paddlare bättre.

Turerna planeras efter väderutsikterna. Ibland bär det av till skyddade vatten och andra gånger med horisonten i sikte. Vi paddlar normalt under fyra timmar och i halvtid går vi i land på någon ö för att inta varm fisk- och musselsoppa. Det blir även lite tid för att berätta om de olika platserna vi paddlat förbi och dess betydelse för Lysekil och Bohuslän idag. Vi äter lokal mat från havet och sommartid innebär det sill och potatis (vi har alternativ).

Vinterpaddling i Bohuslän - kollage

Vad är visionen för Stångenäs kajak?
– Mycket tidigt bestämde jag mig för att det jag ville med paddlingen var att, tillsammans med gäster och vänner, dela en god erfarenhet av något jag själv tycker om och med aktivitet, mat och berättelse berätta om det goda liv vi lever här i Bohuslän och Västsverige. När man lämnar kajaken, hotellet och Lysekil gör det inget om man har blivit en paddelentusiast. Det som betyder något är däremot om denna tid i kajakens sittbrunn har bidragit till en stund av hög livskvalitet och med en rik erfarenhet av Bohuslän.

Kan vem som helst – utan förkunskap – boka ett kajakäventyr hos er i vinter?
– Vi vänder oss till alla men är man van året-runt-paddlare förutsätter det att man har förståelse för och tålamod med de som saknar eller har ringa erfarenhet. Vi paddlar alltid i makligt tempo och det är delvis av säkerhetsskäl men bygger också på vårt motto: ”Det är viktigare att stressa av än att paddla långt”.

Text: Mikael Almse
Foto: Henrik Trygg, Jonas Ingman, Mikael Almse, Stångenäs kajak, Gullmarsstrand Hotell & Konferens, Vann Spa Hotel & Konferens

 

Information och paketbokning:

Vinterpaddling med Stångenäs kajak >> 

Vinterpaddling med Vann Spa Hotell & Konferens >>

Gullmarsstrand Hotell & Konferens – vinterpaddling >>

Vintrigt kajakpaket med SPA hos Strandflickorna >>


Se filmklippet:
Vårpaddling med Stångenäs Kajak, Lysekil