Världsmästare i balans – en del av Västsverige

Yannick Tregaro
Yannick Tregaro är världs- och OS-mästare i blandade hopp, eller snarare i coachning av hopp i världsklass: trestegshopp med Christian Olsson, höjdhopp med Kajsa Bergqvist och Emma Green, och stavhopp med Alhaji Jeng. Med flera. Och än är han inte klar med sin coachkarriär. Han har mycket kvar att ge i många år till. Yannick är göteborgare och trots sina många resor och upplevelser världen över älskar han sin stad och sitt Västsverige.

– Det finns en tjusning i det ofta grå vädret och den blågrå naturen. Klä dig bra och du blir ett med naturen, ett med planeten. Vi människor är ju liksom naturen organiska. Och det är mysigt att vara inne när det viner och piskar utifrån; att komma in efter en lång stund ute och värma upp sig, tända ljus. Vårt västsvenska väder gör att vi än mer uppskattar och tar tillvara på det fina vädret. Det finns en fin balans i det.

Förståelse är utveckling
Balans är ett viktigt och återkommande ord för Yannick. En slags filosofi både i hans jobb som coach men också i det privata. Balans och att må bra i helhet är något han ständigt arbetar med.

– Jag är mån om att förstå att alla är olika och att det alltid finns flera sidor av allt. Det är lätt att utgå från sig själv i alla lägen men alla tänker ju olika beroende på uppväxt, erfarenheter, egenskaper etc. I situationer när ett tankemotstånd dyker upp eller en fråga känns motig då försöker jag alltid tänka motsatsen mot mitt eget svar. Det finns en balanserande sida och om du ser frågan ur ett större perspektiv kan du utvärdera hela skalan; se om det svaret kanske ändå kan passa dig? Ibland passar det, ibland blir du mer säker på din egen åsikt men har ändå skaffat förståelse och kunskap över helheten genom att tänka bredare. Ju större kunskap och förståelse du har på hela skalan desto mer värd blir din egen ståndpunkt både för dig själv och för andra. Dessutom blir alla åsikter mer intressanta att ta del av och du får ny input för din egen. Olikheter blir spännande och utvecklande. Tänk motsatsen och utvärdera – balansera!

Och glöm inte att lyssna på andra; vad säger de? Ofta är vi så upptagna med vad vi själva tycker och ska svara så vi missar att lyssna. Lämna din åsikt åt sidan en stund och lyssna, ta till dig, utvärdera: Är det bra? Kan jag lära mig något? Förståelse, kunskap, erfarenhet – det är då utveckling sker. Balans handlar också om förhållanden som äta – bli mätt, träna – bli trött. Allt handlar om balans vilket har fått en viktig plats i mitt liv och något jag alltid strävar efter på alla plan.

Yannick Tregaro - kollage

Lika olika
Yannick Tregaro brinner för tränarskapet och att hitta rätt med varje individ. Han är intresserad av hur olika människor är och målet är att alltid nå hundra procent av den aktivas individuella förmåga. Dessvärre är livet orättvist och alla har sin gräns, men viljan och passionen är densamma, menar han. Fysik, teknik och mentalitet spelar in och det är det som gör friidrotten så fascinerande.

– Jämför Patrik Sjöberg och Stefan Holm till exempel. Fysiken är dramatiskt olika men de hoppade ändå nästan lika högt. Det mentala är oändligt och individuellt! Det handlar om att få koll på alla delar och hitta rätt.

Det tar många år att utvecklas tillsammans och Yannick jobbar ständigt med det mentala och menar att det gör vi ju alla – vi jobbar hela tiden med vår inbyggda mentalitet.

– En del är duktiga på att använda sin mentalitet. En del grubblar mer. Allt vardagligt spelar in som till exempel hur jag bemöter en människa? Ett bemötande smittar så jag jobbar hela tiden med de aktivas mentalitet bara genom mitt sätt att vara. Jag växlar beroende på vem jag har att göra med; personlighet, dagsform etc. En del får en push av ironi, en del behöver ett mjukt bemötande och andra reagerar positivt på stränghet. Det här tar ju förstås tid att komma underfund med så i början av vår tränare/aktiv-relation är det trial-and-error för att komma fram till rätt angreppssätt. I grunden handlar det dock alltid om att skapa ett ömsesidigt förtroende och det ska förtjänas. Då krävs ärlighet och att fullt ut våga vara sig själv.

Hitta din gräns
– Till en början som aktiv tyckte jag att mental träning var skit och tänkte att om jag bara tränar mig riktigt bra, då blir jag bra. Och utan att jag fattade det då finns det ju i det tankesättet ett helhetstänk; att träna sig bra på alla delar. Men det begrep jag först när jag började som coach.
Och på frågan hur vi ”vanliga” människor kan hitta vårt max svarar han:

– För att nå ditt max ska du känna efter magkänslan. Vill du verkligen bli bra på något, känn efter om du har lätt för det, om du tycker det är roligt och ge dig sedan hän, våga! Det finns inga säkerhetslinjer, du måste våga gå utanför bekvämlighetszonen. Ta det hela vägen. Testa! Träning ger färdighet.

Bemöt andra så som du själv…
Så hur kan man som enskild människa påverka sitt liv till en bättre helhet? Yannick menar att det egentligen är enkelt; du blir bemött så som du bemöter andra. Ser du glad ut smittar det och folk blir glada tillbaka. Då blir du gladare och sedan spinner det vidare. Dock hamnar man ju ibland i en negativ spiral – för det där smittandet funkar ju även tvärtom. Om du är sur blir du ofta bemött på samma sätt… Så du måste ändra på dig själv i första läget.

– Jag är helt övertygad om att jag kan ändra andra personers inställning genom att vara bra själv. Inom friidrotten kan det verka som om ensam är stark, men jag hävdar det motsatta. I gruppen har du ett enormt stöd och en energi att hämta. Och det jag som coach kräver är att varje individ ger energi till gruppen. Det där med ge och ta stämmer inte här; för om du ger behöver du inte ta – du får! Om alla ger så får ju alla tillbaka. I gruppen är dessutom min attityd oerhört viktig, den sätter en stor prägel på hur vi behandlar varandra. Attityd smittar av sig, positivt ger positivt.

Stärkande beslut
Varje dag har vi ett antal beslut att ta och Yannick menar att varje beslut stärker dig som individ.

– Svåra beslut tar du med magkänslan, en känsla som grundar sig på dina tidigare erfarenheter och ditt liv. Vissa beslut är riktigt tråkiga och svåra att ta, t ex att lägga sig tidigt för att kunna träna istället för att gå ut och festa med polarna. Tar du beslutet att gå ut definierar det beslutet dig även senare, för när du sedan tävlar vet du att du skulle kunna ha gjort bättre resultat om du hade varit piggare och tränat bättre. Du vet med dig att du inte gjort ditt absolut bästa.

– Det här kan du förstås också använda som en ursäkt då du inte presterar fullt ut; du har något att skylla på och det kan ju vara skönt, men inte på insidan. För aktiva idrottsutövare är dock det värsta som finns att misslyckas när man verkligen gjort allt så ibland kan det undermedvetna leda en till fel beslut.

När du tar de svårare besluten blir du starkare för varje gång du står inför nya beslut. Och skapar du en vana behöver du inte längre fundera och ta beslutet gång på gång. Det går liksom automatiskt och du slipper beslutvåndas. Det tar sju veckor att skapa en vana – så det är ju en relativt kort period du behöver vara disciplinerad!

Yannick Tregaro - kollage 02

Inspirationskällan
Som coach är Yannick inspiratör men var hittar han sin egen inspiration?

– Jag hittar inspiration i det kreativa, i själva resultatet av något jag håller på med. Jag inspireras av att bli klar med något. Oljemålning, fotografering, filmer och att gå på utställningar – det sätter fart på min inspiration.

Och just inspiration verkar han ha gott om, Yannick Tregaro, med en god balans mellan det privata och yrkeslivet. Ja, i helheten helt enkelt.

Tre korta frågor:

Det modigaste du gjort i din yrkeskarriär?
När jag var alldeles ny och började träna Christian Olsson 1999 gick det fort in i elitvärlden. Helt plötsligt var jag hans tränare och vi mötte de allra bästa. De andra tränarna var duktiga, äldre och erfarna med stor pondus – framförallt de ryska tränarna! Jag kände mig så liten och var uppriktigt rädd för dem. Jag vågade knappt prata till Christian under tävlingarna, jag var en liten plutt. Efter ett tag kände jag att så här kunde jag ju inte ha det och tog mod till mig, verkligen tog det där stora modet, och vid varje tävling började jag hälsa glatt på alla. Jag började prata med dem och var glad och vänlig. Från det stygga, fula och arga vände jag hela attityden och bemötandet till vänskaplighet bland alla. De tyckte att det var kul när jag kom och stämningen ändrades helt!

Det svåraste du gjort i din yrkeskarriär?
Det är alltid svårt att säga nej till de aktiva som vill träna med mig. Jag kan inte träna alla, då räcker inte engagemanget till, men det är så svårt att säga nej.

Det roligaste du gjort i din yrkeskarriär?
Jag har varit med om så sjukt otroligt häftiga grejer – nästan overkligt ibland! Svårt att rangordna eller värdera allt för även i den mest vardagliga träningssituationen är jag med om fantastiskt roliga händelser. Ett exempel på det är när Kajsa Bergqvist tog inomhusrekordet på 2,08 i Arnstadt. Mitt i den tokiga glädjeyran ringer Rebecka, en tjej som jag då tränade, och hade också slagit rekord – tre nya – under sin tävling och vann till slut på 1,71! Det var magiskt; lika stor glädje men på olika nivåer; personligen för tjejerna var rekorden lika mycket värda!