Utflyktstips från Göteborg och ut i Västsverige

Bildkollage över besöksmål i Västsverige: Gunnebo slott, Nordens ark, Carlstens fästning, lokalproducerade råvaror.

Ska du besöka Göteborg och vill ge dig utanför stadskärnan för att hitta några egna smultronställen? Då har du kommit rätt! Här får du som vill kombinera storstadssemestern med lantlig luft, kultur, god mat och allmän avkoppling några fina tips.

 

Gunnebo Slott och Trädgårdar, Mölndal

Bara ett stenkast från Göteborgs Centrum, i grannkommunen Mölndal finns Gunnebo Slott och Trädgårdar. Här får du som gillar vackra planteringar, nyklassisk byggnadskonst och god mat och dryck verkligen ditt lystmäte. Kulturhuset, de ekologiska trädgårdarna, lantgården, butiken och Gunnebo Kaffehus och Krog har öppet varje dag året om. Du når Gunnebo Slott och Trädgårdar genom att ta spårvagn 4 till Mölndal och sedan byta till direktbuss ut till utflyktsmålet.
Läs mer här >>

 

Nordiska Akvarellmuseet, Skärhamn

Nordiska Akvarellmuseet är beläget på ön Tjörn och centralorten Skärhamn. Det är en inspirerande mötesplats för konst, natur och människor, som invigdes sommaren 2000. Sedan starten har här visats konst av bland andra Salvador Dali, Bill Viola, Louise Bourgeois och även svenska favoriter som Elsa Beskow, Anders Zorn och Lars Lerin. På restaurangen Vatten Gourmet & Café står de västsvenska råvarorna fisk och skaldjur i centrum, men även du som föredrar kött eller vegetariskt kan få dig en riktig minnesvärd måltid. Till Skärhamn tar du dig antingen med buss från Göteborgs Centralstation eller med egen bil.
Läs mer här >>

 

Nordens Ark, Sotenäs

Nordens Ark i Sotenäs kommun, ett stenkast från Smögen alldeles i hjärtat av Bohuslän, är en fristad för utrotningshotade djurarter. Här kan du titta på alltifrån amurtigrar, snöleoparder och vargar till utrotningshotade fåglar och amfibier. Upplev dessa fantastiska djur genom att gå en tre kilometer slinga i naturskön miljö genom varierande natur. Missa inte att stanna och promenera på någon av de kringliggande vandringslederna och njut av utsikten över Åbyfjorden. Nordens Ark har öppet varje dag hela året och öppnar alltid klockan 10. Via byte i Torp når du Nordens Ark med buss från Nils Ericsson-terminalen vid Göteborgs Centralstation.
Läs mer här >>

 

Bildkollage över besöksmål i Västsverige: Gunnebo slott, Nordens ark, Carlstens fästning, Nordiska akvarellmuseet och lokalproducerade råvaror.

Gunnebo slott, Nordiska akvarellmuseet, Nordens ark och Carlstens fästning – värda sin resa!

Carlstens Fästning, Marstrand

Bohuslän och Marstrand blev vid freden i Roskilde 1658 svenskt, efter att tidigare ha tillhört danskarna. För att försvara sig mot danskarna bestämde Carl X Gustav att en fästning skulle byggas på Marstrands högsta topp. Under de kommande 200 åren byggdes fästningen ut, och kring 1860 rapporterades den som färdigbyggd. Under många år fungerade Carlstens fästning som fängelse. Passa på att åka till Marstrand, och upplev hur fångarna hade det i kulvertarna under fästningen. Till Marstrand tar du dig med buss via Göteborgs Centralstation.
Läs mer här >>

 

Besök lokala matproducenter                       

För dig som besöker Göteborg och Västsverige med egen bil, eller om du har möjlighet att hyra en så finns det massor att göra om du älskar ekologiskt och närproducerat. Nästan ”i varje buske” hittar du lokala producenter och gårdsbutiker som tillverkar och säljer sina egna produkter. Det kan handla om alltifrån glass till ost, marmelad, bär, köttproduktion, biodling och mycket annat. Man kan nästan sträcka sig så långt som att säga att det nästan bara är fantasin som sätter gränserna.
Läs mer här >>

 

Text: Johan Wetterberg
Foto: Jonas Ingman, Lisa Nestorson, Göran Assner, Mikael Almse, Tom Svensson, Åsa Dahlgren