Upptäck den lokala maten i Västsverige i sommar

Matfest i Västra Götaland - kollage 01

Matfest i Västra Götaland går av stapeln den 27 september i höst, men redan nu i sommar kan ni besöka och upptäcka all den goda lokalproducerade mat som finns i vår region. Med matkartan i handen hittar ni till massa spännande ställen.

 

Jag gillar verkligen mat och under senaste året har jag fått en annan relation till den mat jag äter, vad och var jag handlar. Mat har för mig börjat förknippas med personer, platser och passioner. Förra året kastades jag rakt in i ett nytt sammanhang, när matföreningar från hela regionen träffades för att samlas under ett gemensamt evenemang där man manifesterade den lokala maten. Ur detta frö har MATFEST i Västra Götaland växt fram och jag känner mig stolt när jag sitter med årets Matkarta i handen och ser att vi har så otroligt mycket att upptäcka i vår region. För mig är det i alla fall så att en av delarna i en lyckad dag är god mat i ett spännande sammanhang, med kartan i handen vill jag gärna välkomna er på några nerslag i årets MATFEST i Västra Götaland.

 

– I området kring Vara/Skara/Lidköping har vi hittat en bred uppslutning av aktörer kring den lokala maten. Det är allt från primärproducenten till kaféägare, konditorer, restauranger, cateringföretag, gårdsbutiker, dagligvaruhandeln. Tillsammans vill vi lyfta den lokala maten ur olika synvinklar och ge Matfest-besökarna en helhetsupplevelse, säger Agnetha Björnsdotter-Berglund Kullans Lycka” Passa även på att besöka Bonnamarknaden vid Tre Älgar utanför Grästorp, sista söndagen under maj – oktober, kl 10.30–14.00. Det här är en unik mötesplats för dig som söker ett varierat och stort utbud av småskaligt och lokalt mathantverk.

 

Musselsafari i Bohuslän - kollage 01

– Att upptäcka Bohuslän med en matresa är mycket angenämt. Nykokta musslor på en klipphäll eller varför inte tångsafari för att upptäcka något nytt?! Du hittar variationen här och når snabbt ett rikt odlingslandskap och djur som betar på strandängarna. Turen i Bohuslän har mycket att erbjuda, passa på att njut!”

 

– Sjuhärad, som är en blandad skogs-och jordbruksbygd, bjuder till Matfest på bästa vis! Här finns gott om betande djur och det avspeglas i vad som erbjuds hos många av de deltagande företagen, men det är inte slut där. Lokalproducerad glass, kaffe, bröd och grönsaker är ytterligare några goda exempel på vad som kan avnjutas i vår vackra bygd, säger Oskar Lorentzon, Lida Fårfram”. Låt Matfestkartan guida er till allt gott som Sjuhärad har att erbjuda!

 

Matfest i Västra Götaland - kollage 02

Det finns gott om smultron att plocka även i staden. Med en sko som tål en längre promenad kan man gå från att handla gott om lokala delikatesser, vidare till att avnjuta en genomtänkt gelato på en bänk i solen, handla en god ost, söka upp en food truck med råvaran i fokus, passa på att dricka en kopp med riktigt bra kaffe och varför inte en bulle bakad på ett mjöl odlat nära dig. Avsluta med en smak av hav mitt i staden. Trivsamt sätt att uppleva Göteborg, eller hur?!

 

Text: Cecilia Faktus, Lokalproducerat i Väst & projektledare MATFEST i Västra Götaland
Foto: Jonas Ingman, Lisa Nestorson, Anders Johnsson, Dan Sörensen

 

 

Info MATFEST: Den 27 september bjuder vi alla som är intresserade av lokal mat att med hjälp av en matkarta att göra en resa i matens tecken för att upptäcka nya smaker, dofter och smultronställen. Matkartan finns att få tag på redan nu så använd den gärna flitigt hela sommaren för att komma lite närmare maten. Det finns 172 besöksmål på kartan – besöksmål som jobbar med lokal mat på något sätt. Det är primärproducenter och förädlare, kaféer och restauranger, butiker och inspiratörer. I år är vi ännu fler som sätter den lokala maten på kartan. Bakom MATFEST står Matföreningar runt om i hela regionen. Detta gör MATFEST till ett unikt samarbete mellan producenter, föreningar och organisationer, alla med det gemensamma målet att Västra Götaland ska bli den ledande regionen inom lokal mat.

 

Kartan kommer att finnas tillgänglig på strategiska platser runt om i regionen. Vill ni veta var kontakta cecilia@lpiv.se eller kolla in kartan redan nu på lpiv.se/matfest. Matfest i Västra Götaland finns även på Facebook, där kan ni läsa mer oss våra besöksmål hela sommaren. Kontaktinformation: Lokalproducerat i Väst cecilia@lpiv.se lpiv.se/matfest