Tips på badplatser i Västsverige

Badplatser i Västsverige - kollage 01Sommaren är här – så vad kan vara ett tydligare sommartecken än liv och rörelse vid stranden, vattnet och klipporna? Det är i alla fall ett härligt sommartecken för mig! Här i Västsverige finns det ett brett utbud av badplatser, allt ifrån långa mjuka stränder i inlandet till varma klippor vid kusten.

 

Oftast har vi alla våra favoriter på badplatser. Vissa rekommenderar vi gärna till andra medan andra vill vi behålla för oss själva. I Västsverige finns det mängder med härliga badplatser, både vid söt- och saltvatten. Här nedanför ska jag med glädje ge tips om några av alla de badplatser som finns i regionen. Dessa badplatser är inga jag håller för mig själv, utan jag delar med mig och njuter! Det hoppas jag att ni också kommer att göra.
Kosteröarna
Kosteröarna – Sydkoster och Nordkoster- är idylliska platser med lugn och ro. Det är två bilfria öar som omges av Sveriges första marina nationalpark, Kosterhavet. Koster är en av de platser som har flest soltimmar i Sverige – Är inte detta perfekt då för bad? Här finns det underbara sandstränder, men även klippor för dem som önskar. För att komma till Kosteröarna går det dagligen båtar ifrån Strömstad.
Mer information om Kosteröarna här >>

 

Badplatser i Västsverige - Koster

Kosteröarna utanför Strömstad är ett sommarparadis som också ligger i en marin nationalpark.

Marmorbassängen, Hållö
Här har ni ett paradis! Ett paradis för oss som gillar att fånga solstrålar och hoppa ner i havet. Klart vatten, rosa granitklippor och en grönskimrande sandbotten. Dessutom är det lätt  att hitta en egen badklippa och skapa en favoritplats att bada på. Klipporna är relativt branta ner mot vattnet, vilket gör att man bör kunna simma för att bada säkert. Barnfamiljer rekommenderas att bada i viken, Hållö Tångar, vid öns norra ände. För att komma till Hållö finns det dagligen båtar från Smögen. På ön finns det ett vandrarhem så att du inte behöver lämna ön på seneftermiddagen, utan kan fortsätta njuta några dagar till.
Mer information om Marmorbassängen, Hållö här >>

 

Knarrbysjöbadet, Åmål
Dalsland är Sveriges vattentätaste landskap och här hittar du bland annat Knarrbysjöbadet i Fengersfors – En riktig pärla. Det är en badplats med gräsytor, bryggor och en beachvollybollplan för den som vill vara aktiv på land.
Mer information om Åmåls badplatser här >>

 

Flatabadet, Ulricehamn
Flatabadet är ett perfekt ställe att ta med familjen på en skön baddag med fikakorgen. Det är en liten och gemytlig badplats. För dig som gillar att kasta dig ner i vattnet från lite högre höjder, finns det ett hopptorn. Dessutom finns det bryggor och ett omklädningsrum till förfogande.
Mer information om Flatabadet här >>

 

Badplatser i Västsverige - kollage 03

 

Åsen Halna, Töreboda
Töreboda är vackert beläget vid Göta Kanal – mellan Vänern och Vättern. Vid sjön Viken hittar ni Åsens badplats, en fin familjär badplats med härligt klart vatten.
Mer information om Åsen Halna här >> 

 

Vitsand, Tiveden
Vitsand vid sjön Stora Trehörningen, djupt inne i Tivedens nationalpark är det naturliga utflyktsmålet. Ljuvliga sandstränder och långgrunt bad med skogen som granne gör den perfekt för alla, oavsett ålder. Mer information om Karlsborgs badplatser här >>
Mer information om Tivedens nationalpark här >>

 

Oavsett vart du befinner dig i Västsverige, så hoppas jag du hittar din egen pärla. Kanske blir någon utan ovannämnda badplatser en favorit? Sola, bad och framför allt njut i sommar!

 

Text: Johanna Wichers
Foto: Göran Assner, Åsa Dahlgren, Roger Borgelid,
Jörgen Nordlund,
Mikael Almse, Jonas Ingman