Sensationellt goda ostron från Grebbestad

Ostron från Grebbestad

Dags att upptäcka Grebbestadsostronet som kaxigt tar plats i toppen bland världens godaste ostron. När Nordiska Mästerskapen i ostronöppning arrangerades för tionde gången, bidrog den råa delikatessen till folkfest på hamnplan mitt i det lilla fiskesamhället. 

Västerhavet glittrade i vårsolen och tälten bokstavligen sjöd av jubel när vinsten gick till svensken Johan Malm. Med knivskarp konkurrens, öppnades ostron av absolut högsta kvalitet där 16 tävlande deltog från våra nordiska länder.

 

Ostronakademin med Per Karlsson i spetsen var med och startade tävlingen för många år sedan. Då som nu, ville man visa upp det lokala ostronet – ostrea edulis. Per som även jobbar med ostronprovningar blickar med ett nöjt leende ut över publikhavet.

 

– När vi bestämde oss för att arrangera tävlingen tillsammans med Turistrådet Västsverige var tanken att lyfta fram råvaran. Skapa ett evenemang, på plats där ostronet kommer ifrån.

 

NM i ostron

Johan Malm från Göteborg vann Nordiska Mästerskapen i ostronöppning 2015.

Då, en solig septemberdag 2004 när Ostronets dag för första gången arrangerades kunde man aldrig drömma om dagens strykande åtgång.

– Vi öppnade ungefär 160 ostron på bryggan den gången och det var många här ifrån Grebbestad som åt sitt allra första ostron. Jag minns att vi var lyriska. Vilken succé, för vi hade bara räknat med att det skulle gå åt 100 ostron. Idag är jag ännu mer nöjd över att det öppnades 6000 ostron till champagne och lokalt bryggd porter under Ostronets dag. På NM i Ostronöppning som är vår andra stora aktivitet i Grebbestad går det åt minst lika mycket ostron.

 

Alla i Grebbestad är stolta över sitt skafferi med delikatesser från havet. Ett välmående levande fiske, på riktigt som man kan stå för. Inte minst Per som tycker att det är extra roligt med det stora lokala engagemanget.

 

– Evenemanget har skapat en helt ny efterfrågan på svenska ostron. Ungefär 30-40 % av de ostron som handplockas går numera till lokala restauranger, fiskebutiker i Grebbestad och olika evenemang. Backar vi tillbaka 10 år i tiden var det bara knappa 1 % ostron som man åt här, resten gick till Stockholm och export.

 

Per Karlsson

Ostronakademin med Per Karlsson i spetsen var med och startade NM i ostronöppning.

Men inte bara svenskarna har upptäckt pärlan Grebbestad. För hit kommer skaldjursälskare och foodies från hela världen. Många besöker Everts Sjöbod och lär sig allt det finns att veta om ostron av Per Karlsson.

 

– I höstas hade vi en gäst från Brasilien. Han hade läst en artikel i Lonely Planet om oss och alltid velat äta ostron på Västkusten i Sverige. Det är extra roligt att visa upp vilka fina råvaror som finns här. Man känner sig särskilt stolt över just de rena fina smakerna som man inte hittar någon annan stans, avslutar Per Karlsson.

 

 

Text: Maria Zihammou
Foto: Robert Dahlberg