Petter bjuder in till Koster Swimrun

IMG_2626

Drygt 17 kilometer löpning varvat med totalt 7 kilometer simning i 14-gradigt öppet oktobervatten kring Nord- och Sydkoster. Deltagarna i den historiska första upplagan av Koster Swimrun – Petter Invitational ställs inför många utmaningar den 3 oktober – men får en fantastisk naturupplevelse på köpet. Bakom loppet står artisten Petter, som i det här sammanhanget lika gärna kan presenteras som den nyblivne och hängivne swimrunnern Petter Askergren, tillsammans med frun Michaela samt Michael Lemmel och Mats Skott, grundare av såväl swimrunsporten som Ö TILL Ö – världens första kommersiella swimrun. 

Blött ursprung

Swimrunsporten föddes på Utö i Stockholms skärgård 2002. Anders Malm, ägare till Utö Värdshus, satt en sen (och aningen blöt) kväll efter stängningsdags i baren med två av sina anställda. Helt plötsligt kommer diskussionen igång: Hur kan man ta sig runt i skärgården utan båt? Genom att springa och simma givetvis! Killarna bestämmer sig för att hitta en fjärde person, dela upp sig i två lag och sedan senare på sommaren springa och simma de 75 kilometrarna från Utö till Sandhamn. På vägen ska de stanna till på tre restauranger. Sista lag på plats på varje restaurang dricker och betalar för det som vinnarlaget har beställt. Detta historiska första swimrun tar 26 timmar.

Kommersialiserade sporten

Även om det var Anders Malm och hans kompisar som kläckte idén så förstod de aldrig riktigt vad de hade skapat. När Michael Lemmel och hans kompanjon Mats Skott, båda pionjärer inom multisport hör talas om vad som utspelade sig mellan Utö och Sandhamn sommaren 2002 satte de igång tankeprocessen, och efter en överenskommelse med de fyras gäng från Utö och Sandhamn bestämmer sig Michael och Mats för att starta en tävling på i princip samma premisser: Tvåmannalag som varvar trail-löpning på land med simning i öppet vatten utan uppehåll. Dryckesstoppen i krogmiljö rationaliserades dock bort! 2006 såg Ö TILL Ö – världens första kommersiella swimrun, dagens ljus. Sträckningen är den omvända gentemot vad Anders och de andra genomförde – i Ö TILL Ö, som numera fått officiell status som VM i swimrun, tar man sig istället från Sandhamn till Utö.

IMG_2566

– Många kallade oss för idioter då, men swimrun har snabbt expanderat till något som tilltalar och lockar många. Fram till 2012 fanns det inga andra lopp i världen än Ö TILL Ö, men de senaste tre åren har intresset fullkomligen exploderat. Bara i Sverige finns idag 45 lopp och internationellt har det ordnats swimruns i ytterligare sex länder. Det är på väg att bli en folkrörelse – tävlingarna har olika svårighetsgrad vilket öppnar dörrarna för fler deltagare, säger Michael Lemmel.

Veteran och rookie

Om Michael är en swimrunveteran som varit med och grundat sporten så är Petter relativt ny i sammanhanget. Fram till 2013 hade han aldrig varit någon löpningsfantast, men när han och hustrun Michaela började att springa tillsammans, främst i skogsmiljö fick han blodad tand.-

– Jag hade mest tränat på gym tidigare, men fann nästan en mentalt förlösande effekt i löpningen och började testa lite olika lopp, som gick ut på att man sprang i skogen och i lite tuffare terräng. I december 2013 hörde jag talas om ÖTILLÖ och bestämde mig för att satsa på det.

Innan han tog sig an det allra tuffaste av swimruns fick Petter börja från grunden. På nyåret 2014 lärde han sig att crawla, och när han under året testade ett antal mindre swimruns insåg han hur kul han tyckte att det var. Efter ÖTILLÖ i september var han fast.

IMG_2975

Jag tränar så mycket jag kan mellan jobb. Det blir simning en till två gånger i veckan och så lite löpning på det. Min grundform är OK så länge jag underhåller den. Loppen kör jag för min egen skull – jag är ingen typisk tävlingsmänniska, utan snarare den typiske swimrun-löparen som deltar för att just delta och upptäcka.

Träffades vid Ö TILL Ö

Michaels och Petters vägar korsades i samband med att Petter tävlade i ÖTILLÖ 2014. Direkt efter han gått i mål gick Petter fram till Michael (”bokstavligt talat vid mållinjen”), som arrangerade tävlingen, och sa att ”vi måste göra ett swimrun på Kosteröarna”. Petter, som är Stockholm och Söder personifierad för många, tillbringade varje sommar som barn på Västkusten utanför Strömstad, och såg därmed potentialen i ett swimrun i denna fantastiska miljö. Michael åkte med Petter ner till Koster i oktober och sprang och simmade i arkipelagen kring de två huvudöarna Nord- och Sydkoster, gillade vad han såg och upplevde, och sedan var planeringen igång

– Kosteröarna är ju en marin nationalpark, och det har den blivit för att miljön där är unik – en riktig godisbutik för den som gillar terränglöpning. Det känns extremt mäktigt att få bjuda in swimrun-entusiaster från Sverige och övriga världen till Koster, där jag haft så många fantastiska somrar, säger Petter.

Koster Swimrun blir avslutningen på den svenska swimrunsäsongen, så det väntar minst sagt tuffa förhållanden – men naturen är lika fantastisk som alltid.Det är utsatt, det är kargt och det är vansinnigt vackert. Distansen ser inte lång ut, men det tar mycket tid. Det är mer simning än på andra tävlingar, så det blir ett riktigt äventyr, säger Michael.

Stor framtidspotential

Den enorma utveckling som swimrunsporten har genomgått de senaste åren är bara början tror Michael. Han ser ett läge där swimrun inom de kommande fem åren etablerar sig ännu mer internationellt som sport – och ser också stora möjligheter när det gäller turismaspekten.

– I och med att vi i Sverige ligger längst fram i utvecklingen så tror jag att swimrun kommer att generera en ny sorts turism hit. Här finns goda förutsättningar för swimrun med rena vatten, inga farliga djur, tillgänglighet och ett fungerande transportsystem.

Petter håller med – och pratar vi mer om Koster Swimrun som specifik företeelse är han också mycket positiv. Årets tävling är en så kallad ”invitational”, inte öppen för allmänheten, men detta kan komma att ändras framöver.

IMG_2632

– Ö TILL Ö är det stora loppet i Sverige, och dessutom VM i swimrun sedan 2013, men därefter tror jag Koster Swimrun har goda förutsättningar att bli nästan lika eftertraktat att delta i. Miljön är helt unik och det är ett väldigt roligt lopp. Det är kul också att öbefolkningen själva är involverade, och hjälper till att göra Koster Swimrun till ett säkert event.

Vad krävs då för att en ”vanlig” löpnings- eller simningsmotionär ska kunna sadla om och prova på swimrun? Vilka förberedelser krävs?

– Swimrun är enkelt – det är bara att koppla ihop löpning och simning. Sen är det ambitionen som dikterar hur mycket eller lite du tränar, säger Michael, och Petter fyller i:

– Gå ner till simhallen och fråga folk som är duktiga simmare om tips. Kan man simma mellan en och tre kilometer i veckan springa två till tre mil klarar man ett lopp på fem-sex timmar. Det gäller att kunna springa länge, och det behöver inte gå så fort. Sporten kommer att explodera när folk inser att ”alla” faktiskt kan delta. Det är en folkligt sport som ännu bara öppnat dörren lite försiktigt. Om två-tre år är den totalt insparkad.

Vill du veta mer om sporten swimrun och dess historia, samt vilka lopp som finns i Västsverige förutom Koster Swimrun? Klicka här. 

Text: Johan Wetterberg
Foto: Michael Lemmel/Michaela Askergren