På upptäcktsfärd i Glasets Hus

Foto: Frida Tverelv

Foto: Frida Tverelv

 

Glaset finns alltid där, i skåpet, på hyllan och på bordet. Sällan funderar vi över var det kommer från, vad det består av, hur det har tillverkas eller hur det gå att forma. Det bara finns där, men i det gamla brukssamhället Limmared i Tranemo kommun är glas konst och något som bär på en fantastisk historia. Med sin långa tradition av glastillverkning, vet de vad de pratar om. I glasbruket, som är ett av Sveriges äldsta aktiva, produceras Absolut Vodka-flaskor, och ett stenkast bort står Glasets Hus som en hyllning till trakten och glasblåsarkulturen.

 

Gruset knastrar under fötterna när jag går upp mot entrén. Det var mycket lättare att hitta än jag trodde. Ett stenkast från Limmared Station ser jag en byggnad som står ut från mängden. Entréns stora fönster i form av en glasflaska och den stora skylten med Glasets Hus bekräftar att jag kommit rätt. Det första som slår mig när jag kommer in är hur gammalt allt ser ut att vara. Det står helt i kontrast emot husets utsida, fast på ett bra sätt. Istället för vita kala galleriväggar möts jag av en gammaldags inredd restaurang med en sprakande eldstad i mitten av rummet. Det känns på något konstigt vis som om jag hamnat i en avlappnad hemmamiljö.

 

– Det är många som tror att huset är över 50 år gammalt när de kommer in, trots att det bara funnits i tre år. Allt är genomtänkt och ska påminna om hur det såg ut i de gamla glasindustrierna, berättar Kjell Svensson, styrelseordförande i Kultur 1740, när vi sitter ner och pratar.

 

Glasmuseet

Längst in till vänster skymtar jag montrar fulla med glas genom en dörr, som leder in till museet. När jag går omkring och tittar i de olika montrarna slås jag av hur jag aldrig tidigare funderat över glas och dess historia förrän nu då de flera hundra år gamla glasflaskorna står där framför mig. Vad har de använts till och av vem? Kanske stod det en kvinna i min ålder för hundra år sedan och ser på samma flaska som jag tittar på idag.

 

glasmuseet

Foto: Frida Tverelv

 

Denna unika glassamling har Glasets Hus fått i uppdrag av kommunen att bevara. Samlingen består av glas från fyra århundraden och har byggts upp av hembygdsföreningen under en lång tid. Du kan komma hit och undersöka dessa historiska glas på egen hand, men för att få en rikare upplevelse är det möjligt att få tillgång till en inspelad guidning där du får lära dig mer om historien bakom ett urval av glasen.

 

Utöver museet är konstutställningar en central del av verksamheten på Glasets Hus. här kan du som besökare njuta av många olika typer av utställningar från både lokala konstnärer och stora kända namn.

 

Glashyttan

Halvvägs genom museet känner jag hur värmen stiger markant i rummet. Längst in i ett ser jag en orange glöd och två glaskonstnärer som står och arbetar. Jag slår mig ner på en av de många bänkarna som står framför deras arbetsplats. Det är varmt och jag ser hur glaskonstnärerna i perfekt symbios med varandra skapar en platt, genomskinlig tallrik från en liten glödande orange klump. När du besöker Glasets Hus får du inte missa att Glashyttan. Här kan du slå dig ner på en av bänkarna och på nära håll se hur glasblåsare arbetar för att skapa fantastiska glaskreationer.

 

Foto: Frida Tverelv

Foto: Frida Tverelv

I Glashyttan kan du, förutom att studera andra, även prova på att vara glasblåsare. Det är vanligt att folk besöker Glasets Hus för att fira någon som fyller år, tar studenten eller en konfirmand och avslutar kvällen genom att låta hen blåsa sitt eget glas.

 

– Det var ett sällskap som firade en dams 90-årsdag här och de hade ordnat så att hon fick blåsa sitt eget glas. Senare berättade hon att det var det största hon upplevt, säger han.

 

Det är något speciellt att stå där och känna värmen från ugnen och blåsa sitt eget glas. De som vill gå på upptäcktsfärd i glasets och konstens värld eller bara njuta av den oslagbara atmosfären kommer inte att ångra att hen besökte Glasets Hus.

 

Glasets Hus

Museum i Västsverige

 

Text: Frida Tverelv
Bild: Frida Tverelv