Magisk Jul på Liseberg

Isshowen Hans och Greta

Årets isshow, Hans och Greta bjuder på förstklassig konståkning. 

I den bistra kylan stod vi där framför den stora entrén och väntade på att portarna till årets Jul på Liseberg skulle öppnas. En del hoppade runt för att hålla tårna varma och många längtade nog efter en varm kopp glögg och en pepparkaka. Det kanske är fel att säga att julen är här redan i november, men när Jul på Liseberg har premiär är det svårt att fortsätta leva i förnekelse, det är ju trots allt första advent nu på söndag.

Vid fyratiden var det fullt av påpälsade människor som trotsade kylan för att vara först in i parken. Förväntningarna var höga och bakom de uppdragna halsdukarna och skallrande tänderna kunde jag höra uppspelta röster som väntade på att dörrarna skulle öppnas. Så slog klockan fyra och det var dags.

 

Det första jag och resten av besökarna möttes av var en stor vit julgran som tornade upp sig över entrén och ett gnistrande vitt vinterlandskap med tusentals glimrande små lampor längs husfasaderna och i träden. Många gick långsamt in i parken för att ta in allt, andra tog fram mobilen för att föreviga ögonblicket. Ingen av de här reaktionerna var förvånande. Parken var otroligt vacker med alla lampor och all konstsnö. Längre in smög sig doften av brända mandlar, gran, glögg och korvar från julmarknaden på, medan julmusiken spelades lågt i bakgrunden. Liseberg lockar verkligen fram julkänslan som legat begravd djupt nere i känslobanken under närmare ett år.

 

En mysig promenad längs julbodarna

Ta en mysig promenad längs julbodarna.

En glad kvartett bestående av Jan och Britt från Varberg, och Jan och Anita från Mölndal kan inte hålla med mer, Liseberg är helt enkelt magiskt under jul.

– Det väldigt fint, fantastiskt, med alla lampor, lyktor och hantverk, och väldigt stämningsfullt.

 

De tror även att det är just därför många också återkommer år efter år, precis som de själva gör. Kvartetten brukar besöka Jul på Liseberg minst en gång varje år för att njuta av stämningen, försöka vinna något på tombola, handla mat och äta monsunsoppa på Café Taube.

– Fast det kan bli två gånger, ibland går vi hit med barnbarnen också, inflikar Anita. 

 

Många trotsade kylan för att njuta av årets första Jul på Liseberg

Många trotsade kylan för att njuta av årets första Jul på Liseberg.

Julstämningen är alltid hög på Liseberg under jul och här kan du, gammal som ung njuta av julens magi, ”Det finns något  för alla” som Marita från Österlen sa. Som vuxen kan du strosa omkring bland de många bodarna på julmarknaden som är fulla med delikatesser, julpynt och kläder, eller bara vandra omkring och njuta av ljusen och musiken medan de yngre barnen tar sig en tur i någon av de vinteröppna attraktionerna. De jag möter under dagen återkommer ändå alltid till ljusen, julpyntet, marknaden och traditionen när de pratar om Liseberg. Det lever helt enkelt upp till de förväntningar många har kring vad Jul på Liseberg är och bör vara.

 

Jan, Britt, Jan, Anita, Marita och Louise, rekommenderar Jul på Liseberg till alla som vill komma i stämning och njuta av att julen snart är här.

– Alla borde få ta del av detta, julstämningen, ljusen och marknaden, avslutar Louise.

 

Pssst! Missa inte isshowen Hans och Greta med de riktigt talangfulla konståkarna som får konståkning att se ut som en barnlek, Tomtefars mysiga julverkstad eller designmarknaden vid Lisebergstornet.

 

Jul på Liseberg

Öppettider 

Biljetter och priser

 

Jul i Västsverige

 

Text och bild: Frida Tverelv