Julstaden Göteborg – ett ljus i mörkret

the main boulevard Avenyn, Christmas City Gothenburg 2012

Foto: Dick Gillberg/Mediabank Göteborg & Co.

När mörkret och kylan kommer krypande över gator och torg, lyser Julstaden Göteborg som starkast. Att vandra längs ljusstråket, titta på alla lampor och lyssna till körsången från den sjungande julgranen samtidigt som grandoften flyger över staden, kan bara betecknas som magiskt. Kanske är jag partisk, men julen är bäst i Väst.

 

Den 4 december skulle ljusen tändas för första gången i år med pompa och ståt. Tyvärr kom Helga inblåsande över staden och invigningen fick ställas in, men ljusen kunde hon inte göra något åt. De tändes ändå och lyser upp vintermörkret fram till 10 januari.

 

Du kan vandra längs det tre kilometer långa ljusstråket som sträcker sig från Lilla Bommen vid hamnen upp till Götaplatsen och Liseberg, där husfasader, träd, skulpturer är dekorerade med otaliga ljus.

 

– Det handlar om att se sin stad på ett lite annorlunda sätt, säger Birgitta Bergerlind, verksamhetsansvarig Julstaden Göteborg.

 

Birgitta Bergerlind, verksamhetsansvarig för Julstaden Foto:Frida Tverelb

Birgitta Bergerlind, verksamhetsansvarig för Julstaden Foto: Frida Tverelv

 

Temat för årets Julstaden Göteborg är passion. Det är en del av ett bredare tema som har gällt för hela 2015: att släppa fram och fokusera på ungdomarna, samt att låta dem tycka till.  Samtidigt är det svårt att överföra temat av och med unga till en ljusgestaltning som går att förstå.

 

– Därför valde vi att bryta ut ordet passion, eftersom många unga känner stark passion för många olika saker, säger Birgitta.

 

Men det är inte bara ljusen som som sprider värme och julstämning. Birgitta menar också att det bästa med Julstaden Göteborg är att du får en kombination av olika saker. Ljusen, sången, Jul på Liseberg, som verkligen tar julen på allvar med tomtar, renar, ljus och ännu mer, och själva staden Göteborg med närheten till havet, matupplevelserna och shoppingen. Jag håller med. Att strosa omkring längs ljusstråket med alla små gnistrande lampor, köpa julklappar och lyssna på julmusik är något alldeles speciellt, du måste uppleva det förstå vad jag menar.

 

5 saker du inte får missa

Sjungande Julgranen

Mitt på Drottningtorget står en alldeles speciell julgran. Den sticks inte, och barrar inte heller. Den är istället en mänsklig gran med både stora och små som bjuder på stämningsfull julsång.

 

– Jag har inte sett något liknande, de står inte som vanligt och allt är tematiserat. De är klädda på samma sätt och det ser verkligen ut som en gran. Det är också något speciellt med kombinationen av levande körsång och kylan, säger hon.

 

Shoppingen

Under jul är vi alla tomtar och nissar. Julklappar måste köpas och dukningen fixas. I Göteborg finns allt från stora gallerior såsom Nordstan och små pittoreska affärer i stadsdelen Haga, där det alltid går att hitta något unikt.

 

Julmarknaderna

Utbudet av julmarknader är enormt. Oavsett om du föredrar en stor, liten, traditionell eller modern marknad finns det alltid något för dig. Personligen föredrar jag de lite mer traditionella och speciella marknaderna såsom julmarknaden i Kronhusbodarna med sina handgjorda tomtar, vantar och korvar. Birgitta håller med;

 

– Det speciella med Kronhusbodarna är blandningen mellan byggnadernas historia, ljuset, mörkret och de autentiska produkterna som finns.

 

Julfilmen i Rosenlund

Även om inte det klassiska julfilm på Götaplatsen kommer att ske i år finns det en minst lika unik och spännande film som visas på en vattenvägg i kanalen vid Feskekôrka i Rosenlund.

 

Jul på Liseberg

Ljusstråket leder fram till Liseberg där tusentals lampor glittrar i mörkret. Här är det ett riktigt vinterland med tomtar, konstsnö, julmarknader och ännu mer.

 

Foto: Beatrice Törnros/Mediabank Göteborg & Co., Frida Tverelv. Frida Tverelv /Mediabank Göteborg & Co.

Foto: Beatrice Törnros/Mediabank Göteborg & Co., Frida Tverelv, Frida Tverelv, Dick Gillberg/Mediabank Göteborg & Co.

 

Magisk Jul på Liseberg

Julstaden Göteborg

Jul i Västsverige

 

Text: Frida Tverelv

Bild: Dick Gillberg/Mediabank Göteborg & Co., Frida Tverelv, Beatrice Törnros/Mediabank Göteborg & Co.