Johan Olsson är laddad för Alliansloppet

 

Johan Olsson tjuvstartar skidsäsongen med att åka Alliansloppet i Trollhättan

Årets upplaga av rullskidstävlingen Alliansloppet i Trollhättan lockar några av världens främsta skidåkare. En av de mest meriterade deltagarna är flerfaldige VM- och OS-guldmedaljören Johan Olsson. Alliansloppet blir det officiella tävlingsstartskottet för en säsong där huvudmålet är självklart: VM i finska Lahtis i februari 2017.

– Jag kommer att ha uteslutande fokus på VM i år, men efter VM kommer jag säkert att dyka upp i något långlopp, säger Johan Olsson.

 

Även om det är tidigt på säsongen och slutplaceringen kanske inte är det allra viktigaste, så är ändå tävlingsmänniskan Johan Olsson laddad inför vad som komma skall.

– Står jag på en startlinje vill jag alltid vara med och fightas om topplaceringarna. Sedan är det klart att det är ju ett halvår kvar till VM när starten går, så om det inte skulle gå exakt som jag vill går det ju alltid att rätta till saker längs vägen.

 

Stort uppsving för rullskidor

Anledningen till att Johan väljer att åka Alliansloppet är att han anser det vara det största och mest prestigefyllda rullskidsloppet i Sverige.

– Det är viktigt, inte minst för skidsportens skull, att komma ut bland folk och åka samma lopp som motionärerna åker. Rullskidsåkningen har ju dessutom fått ett stort uppsving, inte minst tack vare Alliansloppet, säger Johan.

Det är enligt Johan inte så stora skillnader mellan rullskidsåkning och vanlig åkning. Däremot kan rullskidsåkning vara bra när det gäller att slipa på tekniken.

– Den kroppsliga prestationen blir ju exakt densamma oavsett om du åker rullskidor eller vanliga skidor. Däremot tror jag att om man tränar lite extra teknik så kan man lära sig att spara mycket energi genom att ha bra balans.

Alliansloppet

 

Föreläser på högskolan i samband med tävlingen

I samband med tävlingsveckan i Trollhättan kommer Johan också att hålla en föreläsning på Högskolan Väst. Föreläsningen äger rum den 26 augusti och riktar sig till de elitföreningar och även till ungdomar som är i Trollhättan för läger i samband med Alliansloppet. Även allmänheten är välkommen (se information här ). Johan kommer att berätta om sin karriär, om har innehållit både toppar och dalar. Johan har arbetat mycket med mental träning genom åren, och har dessutom skrivit två böcker i ämnet.

– Föreläsningen jag håller i samband med Alliansloppet blir nog den enda i år – jag kommer att prioritera tiden för träning i allra högsta grad.

 

Inte så van Västsverige-besökare

Johan ser fram emot att komma till Trollhättan och Västsverige. Som norrlänning och skidåkare har han inte spenderat överdrivet mycket tid i regionen – men suget att besöka Västsverige mer finns där.

– Jag har sett mycket bilder framför allt från fiskelägena i Bohuslän, och det ser ju makalöst fint ut. Barnen börjar bli så pass stora nu att kanske en pittoresk bilsemester längs västkusten i kombination med ett Lisebergsbesök hade varit något framöver.