Jakten på den perfekta semlan

Semla

Jag erkänner, jag är en utav de där som med stor förväntan inväntar premiären av semlorna. Jag vet, man borde vänta till fettisdagen, börja jobba bort sockersuget och allt det där – men det är ju så gott! Men jag är inte ensam om att älska detta bakverk. Enbart på fettisdagen äter vi svenskar otroliga 5 miljoner semlor. Hur är då den perfekta semlan och var i Västsverige finns den? Låt jakten börja!

Tidningsartiklar, juryutlåtanden och nyhetssändningar… i år har semlan fått mer uppmärksamhet än vanligt. Wrapsemlans intåg på arenan gav uppbåd till både glada hurrarop och arga insändare. Vi bestämmer oss för att testa denna nyhet. Är den bättre än originalet eller bara en blek kopia? För att vara på den säkra sidan och för att ha något att jämföra med testar vi även en Wienersemla och en helt vanlig semla utan några krusiduller.

Semmeltest

Vilken är bäst? Originalet, Wrapsemlan eller Wienersemlan…

I juryn sitter förutom jag, Elsa 3 år och Per 39 år. Jag bestämmer mig snabbt, nyheter och variationer i all ära, men originalsemlan vinner i längden. Elsa, däremot tycker wrapsemlan är godast. Per lägger sin röst på wienersemlan. Oavgjort med andra ord.

Mina åsikter i alla ära men vad tycker alla andra egentligen? Vi gick ut med frågan på Bohusläns facebooksida och frågade ”Var i Bohuslän man äter den bästa semlan”? Med 15 000 följare borde jakten på den perfekta semlan ta slut här. Svaren vällde in och två klara favoriter kunde koras som vinnare: Einars Konditori i Uddevalla och Kaffedoppet i Strömstad. Där vill man vara!

Var äter man den bästa semlan? Uddevalla, Strömstad eller Skara... Foto: Lars-Gunnar Hallsten och Lisa Nestorson

Var äter man den bästa semlan? Uddevalla, Strömstad eller Skara…

Jag känner mig ändå inte riktigt nöjd. Ska jakten sluta här? Vem vet egentligen vart den perfekta semlan finns? Bert Karlsson, semlans okrönte konung, han om någon borde ju veta var den finns och hur den ska smaka?!

Vi får faktiskt till en träff med Bert i egen hög person och ställer frågan vi bara måste ha svar på; Var finns den bästa semlan i Västsverige och hur ska den smaka? Inte oväntat tycker Bert att den bästa semlan finns i Skara. Gustafssons Konditori och Bageri närmare bestämt.

– Den perfekta semlan enligt Bert Karlsson ska vara ”lite mindre”. Allt för många gör semlan onödigt stor så att den är både svår att äta och orka äta upp. Han berättar även att han inte är mycket för varianter av semlor och tycker att den nya hypade wrapsemlan är skit.

Håller du med? Var i Västsverige tycker du den perfekta semlan finns? Gör gärna en kommentar nedan och hjälp oss i ”Jakten på den perfekta semlan”