Hon är barnens egen deckardrottning

Bild_SusanneMacFie

 

Hennes första bok kom ut 2002, och sedan dess har Alingsåsboende författaren Susanne MacFie målmedvetet kämpat sig fram till positionen som svensk deckardrottning – i alla fall bland barn i förskole- och tidig skolålder. Böckerna om Måns och Moa och deras lösande av deckargåtor i Hemliga Klubben har blivit mycket populära – och dessutom gjort Alingsås till ett riktigt barndeckarmecka.

 

Hon är ursprungligen kommunikatör, med tjänster som kommunikationschef på såväl Västsvenska Handelskammaren, ALMI Företagspartner och Volvo Parts inom Volvokoncernen på meritlistan. När Susanne i början av 2000-talet var mammaledig och kände att hon inte riktigt kunde släppa det skrivande som i arbetet var en realitet varje dag började hon skriva ner berättelser som hon hittade på för barnen. När hon tog beslutet att strukturera upp anteckningarna föddes manuset till den första boken om Myrra. Sedan dess har hon skrivit ytterligare 26 böcker. 2010 kom den första av hittills 13 böcker i Hemliga Klubben-serien. Den fjortonde släpps nu i november. Och som alingsåsare var det självklart för Susanne att låta huvudkaraktärerna Måns och Moa lösa sina deckargåtor på stadens gator och torg.

– Alingsås är precis lagom stort för att Måns och Moa ska kunna cykla runt överallt. Här finns många innergårdar och kaféer där de kan spana, liksom många historiska hus och platser där mysterierna kan utspela sig. Hela inramningen med kullerstensgator och gamla trähus passar perfekt.

 

I den här videon berättar Susanne lite mer om Hemliga Klubben. 

 

Driver eget förlag

Susanne måste vara en av Sveriges mest produktiva författare. Förutom böckerna om Hemliga Klubben skriver hon nämligen parallellt på flera andra barnboksserier: Allis Sprallis, Trippe, Vilda Våghals är också älskade karaktärer bland barn i alla åldrar. Bokserien Legenden om De Fyra Elementen drar åt fantasyhållet, och är riktar sig till den yngre tonårspubliken. Sedan några år tillbaka är Susanne sin egen förläggare, och driver Memo Förlag tillsammans med maken Roland, som illustrerar några av hennes bokserier. Även dottern Sarah är involverad i förlaget, och illustrerar också hon några av bokserierna.

– Det är väldigt roligt att arbeta med familjen. Vi känner ju varandra så väl, och kan ge varandra stor frihet när det gäller utformning av text och illustrationer.

 

Susanne-MacFie-Feb-2015

 

Deckarvandringar lockar massor av barn varje år

När Susanne skrev den första boken om Hemliga Klubben 2010 kom hon i kontakt med Alingsås turistchef Gunbritt Reteike. Susanne hade en idé om att ordna någon slags releasefest för boken, och lät Gunbritt läsa manus. Och det var då Gunbritt kläckte idén: Skulle de inte kunna starta deckarvandringar där barn får vara med och lösa mysterier?  Susanne tände på idén, och sedan dess är deckarvandringarna ett faktum. Varje år kommer skolklasser till Alingsås för att försöka lösa mysterier (skrivna av Susanne) på stadens gator. Med på turen är utbildade guider som spelar Moa och Måns, och som hjälper barnen att hitta rätt svar på de kluriga deckargåtorna. I samband med skollov ges också deckarvandringar som alla barn mellan ungefär sex och tio år kan anmäla sig till. Totalt kan det röra sig om över 50 deckarvandringar varje år. På det stundande höstlovet vecka 44 är till exempel två deckarvandringar inplanerade. Susanne är alltså i högsta grad bidragande till att det kommer turister till Alingsås, och har blivit en slags ambassadör för staden på kuppen.-

– Det känns fint att få bidra till att lyfta fram Alingsås och få fler att hitta hit. Det är en vänlig stad som är lätt att trivas i, och den är inte större än att man kan cykla dit man vill. Jag gillar speciellt att promenera runt sjön Gerdsken, eller att gå och titta i alla mysiga butiker. Nolhaga park och Alingsås innerstad med alla sina kaféer är också härliga platser.

Deckarvandring 058

Här kan du läsa mer om deckarvandringarna under höstlovet. 

 

Text: Johan Wetterberg

Foto: Pressbild (susannemacfie.se)