Hanna Falk får världscuptävla hemma i Ulricehamn

150511 Hanna Falk poserar för ett porträtt inför ett träningsläger med skidlandslaget den 11 maj 2015 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / 135369

Ulricehamn ska stå värd för världscuptävlingar i längdåkning både 2017 och 2019 – och därmed sätta Västsverige i ordentligt vinterfokus. Och även om alla svenska åkare får tävla på hemmaplan så blir världscuphelgerna verkligen något extra för landslagsåkaren Hanna Falk, som är född och uppvuxen i Ulricehamn.

 

Hon är uppväxt ett stenkast från skidstadion Lassalyckan och tog sina första stavtag i Ulricehamns IF:s verksamhet. I januari 2017 får Hanna Falk vara med om något alldeles extra – att återkomma som landslagsåkare till sin hemstad.

– Det känns väldigt inspirerande och häftigt, både för mig personligen och för Ulricehamn och den västsvenska skidåkningen. Jag vet att organisationen jobbar hårt redan nu, så det kommer att bli riktigt bra. Alla som har chansen borde verkligen ta sig till Ulricehamn för att se världens bästa längdåkare. Vill de sedan heja lite extra på mig går det givetvis också bra, skrattar Hanna Falk.

 

Lassalyckans 15-kilometersspår favoriten

Även om Hanna sedan några år tillbaka flyttat från Ulricehamn till Falun ligger hemstaden och hela Västsverige henne fortfarande varmt om hjärtat. Hon hinner inte återvända så ofta under skidsäsongen, men när hon väl gör det är det för att ladda batterierna. Då blir det mycket umgänge med familjen, som fortfarande bor kvar, men också en del träning.

-Det är fantastiskt att träna i miljön kring Lassalyckan. Alla som jobbar med skidspåren där är oerhört kunniga, och alltid villiga att jobba hårt för att få ihop skidspåren. Det kuperade 15-kilometersspåret är min favorit.

15-kilometersspåret på Lassalyckan är Hannas favorit

15-kilometersspåret på Lassalyckan är Hannas favorit

Hannas resa från tisdags- och torsdagsträningarna som barn i konstsnöslingorna på Lassalyckan har tagit henne från Ulricehamn hela vägen till OS- och VM-deltagande samt två världscupsegrar i sprint – hittills. Nästa år stundar VM i finska Lahti och 2018 är det dags för OS i Pyeongchang i Sydkorea. Hennes mål för säsongen är att komma upp på prispallen i någon av sprinttävlingarna.

 

Sola och bada vid Åsunden

Till sist, om vi ska försöka få något riktigt genuint Ulricehamnstips från en som verkligen har koll, vad kan Hanna rekommendera då?

– Det finns ju mycket att välja på! Sommartid skulle jag vilja säga sjön Åsunden. Att sola eller bada vid någon av stränderna eller att ta en löp- eller cykeltur är fantastiskt. Då kan man stanna till vid bryggan och ta en lunch eller kaffe till exempel. Vintertid måste man så klart testa de blivande världscupspåren uppe på Lassalyckan!

 

Sjuhäradsrundan passerar bland annat Åsunden. Läs mer här

Läs mer om skidåkning i Ulricehamn

Lassalyckan – Idrott och rekreation för alla

 

Text: Johan Wetterberg
Foto: Johanna Lundberg/BILDBYRÅN, vastsverige.com