Guldkorn från Vänern

Löjrom 02 - Foto Jesper Anhede

Krispiga gyllengula löjromskorn som smälter i munnen är en delikatess som vi ofta förknippar med Kalix. Om du inte har provat förut är det dags att smaka löjrommen från Vänerns klara vatten. En helt naturlig produkt som är både hållbart fiskad och kvalitetssäkrad.

Fisket efter siklöja har runt Vänern pågått sedan mitten av 60-talet. Förr var fisken en vanlig matfisk som man lokalt kallade för ”silen”. Men idag har istället det hållbara fisket riktat in sig på att få ut den åtråvärda löjrommen. I det lilla fiskesamhället Spiken vid Vänern kan man det här med att bereda löjrom. Det mesta av arbetet sker för hand där man först knäcker fisken för att sedan med ett lätt tummtryck klämma fram rommen. Följt av att man sköljer rent i vatten och till sist saltar den. Mathantverket som sker helt utan tillsatser har nu även fått en egen kvalitetsmärkning som garanterar att Vänerlöjrommen är beredd i en sluten kedja. Yrkesfiskare runt Vänern har gått samman för att kunna erbjuda en förstklassig produkt och ett eget varumärke precis som man gjort i Kalix.

 

Löjromsresan hösten 2014

Så här ser siklöjan ut. 

Den ljuvligt goda löjrommen skall i och med märkningen få ännu bättre kvalité. Som nordisk råvara och lokal smaksensation.

www.vanerlojrom.net 

Löjrom 08 - Foto Jesper Anhede

Om man vill uppleva Vänerlöjrom på plats så är det bara att boka in sig på ett upplevelsepaket med löjromsprovning i början av november. Där man förutom frisk sjöluft får möjlighet att ta del av både arbetet med att klämma fram rommen och njuta den nyfiskade löjrommen på någon av de lokala restaurangerna.

http://www.vastsverige.com/sv/products/152582/Lojromspaket-Upptack-Vanerns-Guld/

 

Löjromsresan hösten 2014

Vänerlöjrom är en del av Smaka på Västsverige, ett övergripande varumärke för kvalitetssäkrade måltidsprodukter och måltidsupplevelser i Västra Götalandsregionen. Varumärket ägs och drivs av Turistrådet Västsverige och Lokalproducerat i Väst som tillsammans arbetar med produkt- och kvalitetsutveckling inom måltidsområdet både utifrån ett besöksnäringsperspektiv och ett producentperspektiv. Smaka på Västsverige omfattar utvalda restauranger, producenter och gårdsbutiker.

www.smakapavast.se

Text: Maria Zihammou
Foto: Jonas Ingman, Jesper Anhede