Gränslös konst i Borås

 

borås_museum_mosaik

Regnet öser ner och skapar spegelblanka vattenpölar längs gatorna. Ja, vi har sådana dagar i Västsverige också. Under blöta dagar som denna är det okej att fly undan det grå och försvinna in en stund, men det betyder inte att du måste stanna hemma. I Västsverige finns det saker att göra även när regnet öser ner. 

 

Borås är en stad full av inomhusaktiviteter som passar alla generationer. Här kan du bland annat njuta av stadens olika konstmuseum. Att vandra längs Borås gator och torg är också en fantastisk konstupplevelse. Överallt står skulpturer av olika slag och husfasaderna pryds av enorma färgsprakande konstverk som lyser upp det för dagen grå och disiga vädret.

 

Kanske tycker du ändå att ordet konst och museum låter lite skräckinjagande, som om det är ett måste att vara ”konstkunnig” för att passa in. Men faktum är att du inte behöver kunna något alls. Det handlar helt enkelt bara om att hitta något som är intressant för dig och komma hit.

 

– Det viktigaste är att komma hit med ett öppet sinne. Du behöver inte tycka om allt. Du kan tycka att något [konstverk] är fult, och det är okej. Det viktiga är att kunna reflektera över varför du tycker om det eller inte, säger Linda Nilsson, museichef på Abecita Konstmuseum.

 

En utställning av Hasse Perssons fotografier från den omtalade Studio 54

En utställning av Hasse Perssons fotografier från den omtalade Studio 54.

Abecita Konstmuseum

Abecita Konstmuseum välkomnar sina besökare med en enorm, färgsprakande muralmålning på fasaden. Men låt dig inte luras av namnet Abecita. Trots att det i lokalerna mellan 1942 och 1992 tillverkades damunderkläder är detta inte museets fokusområde. Det är ett ungt, modernt och interaktivt konstmuseum med ett stort utbud av konstupplevelser för både små och stora. På museets tre våningar samsas fotografisk konst, konstgrafik och prisbelönt nordisk textilkonst. På kvällarna bjuds det in till olika workshops och fotokvällar där det är möjligt att träffa fotografer, lyssna på föredrag och ställa frågor. Här ryms även ett verk av varje konstnär som tilldelats The Nordic Award in Textile, vilket gör att museet har en unik samling av nordiska textila verk.

 

Det är även en unik upplevelse att bara vandra omkring i konstmuseets lokaler. Det knarrande golvet och surrande lysrören skapar en alldeles speciell stämning och gör att det känns som hemma på något vis.

 

Till skillnad från andra konstmuseum var konstverken på Abecita Konstmuseum inte menade att ställas ut. De köptes till en början av makarna Berit och Bengt Swegmark för privat bruk men deras intresse för konst växte och därmed också deras samling. År 2000 grundade de stiftelsen Fokus Borås, som idag äger Abecita Konstmuseum och dess samling med målet att att främja hälso- och kulturlivet i Borås.

 

textilmuseet

Det bjuds på mycket tyg och starka färger på Textilmuseet.

Textilmuseet 

Borås och Sjuhäradsbygden har länge varit textil-och modeindustrins hjärta. Här finns allt från textilteknisk forskning till textilimportörer. På så sätt är det kanske ingen slump att ett textilmuseum finns i Borås. På Textilmuseet möts du av en riktig färgexplosion. Det hänger tyger överallt, i många olika färger, former och mönster.

 

När du vandrar omkring på museet kommer du att märka hur alla ljud dämpas men försvinner inte helt och att det råder en slags vördnadsfull men ändå behaglig stämning i hela lokalen.

 

På Textilmuseet finns det något att göra för alla. Här kan du gå omkring och lära dig så mycket och så lite om tyger du vill. På övervåningen kan du sätta dig ner vid en av symaskinerna eller vävstolarna på museets DIY*-avdelning, oavsett ålder. I likhet med alla andra museum får du tyvärr inte röra konstverken även om det är lockande. Men i museets provgarderob på samma våning kan du prova, klämma och känna på skor, byxor, hattar och mer.

 

– Vi brukar få bilder skickade hit på hela familjer som klätt ut sig i provgarderoben. Det är så roligt. Det har också varit äldre som klätt ut sig och tagit bilder med sina telefoner och visat för mig i receptionen innan de går, berättar Therese Sjöblom, receptionist på Textilmuseet.

 

boras_konstmuseum

På Borås Konstmuseum finns konstverken på golvet, väggen och svävande i luften.

Borås Konstmuseum

I Kulturhuset ligger Borås Konstmuseum som är väl känt för sina nationella och internationella utställningar, och för sin rika samling av svensk samtidskonst. Här möts olika konstnärliga uttryck vilket skapar en unik och levande upplevelse. Vad som utmärker Borås Konstmuseum är det samtidsperspektiv som präglar hela museet. Museet arbetar även mycket med lokala oetablerade konstnärer vilket kan ses som väldigt modigt men handlar mycket om att vara i tiden.

 

– Det bästa är att allt är så tillgängligt. Du måste inte vara konstvetare för att komma hit, säger Sofia Lycke, värd och konstpedagog på Borås Kulturmuseum.

 

När det blir uppehåll och solen tittar fram, eller om du helt enkelt inte bryr dig om lite regn, bör du också passa på att vandra omkring i Borås. Du behöver inte leta länge för att för att förstå varför. Som jag tidigare nämnde täcks en del av Borås husfasader av enorma målningar som finns kvar efter Street Art-festivalen No Limit. När du vandrar omkring och tittar på husen får du inte glömma att ibland också vända dig om och kanske sänka blicken en aning. Vägarna kantas nämligen av både stora och små skulpturer som får lov att sticka ut.

 

Att göra i Borås

Upplev Västsverige

 

*Do It Yourself (gör det själv)

 

Text och bild: Frida Tverelv