Från Dalsland till Dar es Salaam

Foto: Warner Music

Foto: Warner Music Sweden

På lördag är det dags för final i Melodifestivalen 2016 i Friends Arena i Solna. 3 av de 12 deltagande artisterna har rötterna i Västsverige, och Västsverigebloggen har pratat med allihop. Vi gör en lägesrapport inför helgen, och passar också på att fråga våra melodifestivalstjärnor om sina västsvenska smultronställen. Först ut är Sikhalls och Vänersborgs egen Sara ”SaRaha” Larsson.

Hon har i flera år gjort succé med sin musik i sitt andra hemland Tanzania. När Sara ”SaRaha” Larsson på lördag ställer sig på melodifestivalens finalscen i Friends Arena gör hon det som nybliven popstjärna även hemma i Sverige. Hennes bidrag Kizunguzungu går som tåget på listorna, och verkar av reaktionerna att döma dessutom vara årets stora barnfavorit.

– Det känns fortfarande lite overkligt alltihop. Svenska folket känner ju inte till mig sedan tidigare, så jag har inte ens vågat spekulera i hur det skulle gå – det var bara att kasta sig rakt ut, säger Sara med ett skratt.

 

Älskar de dalsländska skogarna

Sara är dotter till två biståndsarbetare och har ända sedan två års ålder flyttat fram och tillbaka mellan Sverige och Tanzania och landets största stad Dar es Salaam. Basen i Sverige under uppväxten var dalsländska Sikhall, alldeles intill Vänern.

– Vi bodde bara tre kilometer från en badplats. Det var otroligt vackert, speciellt på sommaren. De dalsländska skogarna är verkligen vildmark på riktigt och man kan stöta på älgar, rävar och allt möjligt. Folk tror alltid att jag har sett massor av vilda djur i Tanzania eftersom jag tillbringat så mycket tid där, men jag har nog sett fler i Dalsland faktiskt!

Foto: Warner Music

Foto: Warner Music Sweden

Sommarkvällar i Skräcklan

Sara är utbildad gymnasielärare och arbetar just nu på en skola i Trollhättan. Hon har också tillbringat mycket tid i Vänersborg, bland annat gick hon två av sina tre gymnasieår här. Och precis som för många andra vänersborgare så har Skräckleparken, eller Skräcklan som man säger i stan, en speciell plats i hennes hjärta. I Skräcklan finns badplatser, kaffestuga, fontän och massor av härliga planteringar.

– Skräcklan är jättemysig. Den är omgiven av så mycket vatten att det nästan blir som en halvö. Särskilt under gymnasietiden hängde jag där mycket med mina kompisar. Man tog med sig en grill och en gitarr och satt där hur länge som helst. Det var härliga kvällar!

 

Text: Johan Wetterberg