Följ med på hummersafari i Bohuslän


Hummertinor på brygga i Bohuslän - Foto_Dan_Sorensen
I Bohuslän har alla möjlighet att fiska hummer när hummersäsongen börjar; alltid den första måndagen efter 20 september. I år infaller premiären den 21 september och du kan välja att fiska med egen båt eller boka ett bekvämt hummerpaket och mönstra på som besättning på en guidad hummersafari med duktiga yrkesfiskare. Det gjorde jag förra året och här kan du läsa hur det gick…


Allt är stilla denna morgon då vi ger oss ut på Kosterhavet tillsammans med ”hummerveteranen” Ivan Axelsson – för att bärga havets svarta guld.

 

– I Bohuslän är hummerpremiären en högtid helt i klass med julen och vissa jämför den även med den årliga älgjakten, berättar Ivan när han tar emot på bryggan i Resö, ca 30 minuter från Strömstad. Ivan Axelsson är en pensionerad fiskare som numera basar över hummertinorna vid de guidade hummerfisketurerna med Resö båtcharter i Kosterhavet. Han är född på orten och bor på ön Resö i Kosterhavets skärgård där vattnet är saltare, klipporna slätare, vinden vildare och skaldjuren smakar som allra bäst! Åtminstone menar den pensionerade fiskaren det, som nyss fyllda 77 år, när han passionerat och inlevelsefullt berättar om hur det går till att fiska hummer.

 

Vad är så speciellt med att fiska hummer?

– Åh, det är spänningen när du drar upp hummertinorna. När man börjar ana tinans konturer men du vet inte om det finns hummer i dem. Sekunderna innan du ser om det är vinst eller inte, det är verkligen värt båtfärden – varje gång! Jag har fiskat alla sorters skaldjur och hummerfisket är det absolut roligaste, vilket också gör det så tacksamt att arrangera för guidade fisketurer för turister.

 

Hummersafari i Bohuslän - Foto_Jennie Lund, Göran Assner

Vi följde med Ivan Axelsson på spännande och bekvämt paketerat hummersafari i Bohuslän.

När vi styr ut på havet så har hummertinorna varit på plats sedan några dygn; agnade med saltad sill och makrill. Nu stundar att vittja burarna och förväntningarna är lika höga ombord som kilopriset var på hummer på säsongens premiärdag. Vi närmar oss de röda bojarna och dagens första tina halas över relingen – fylld med krabbor men ingen hummer. Bifångsten plockas ur, Ivan agnar om tinan och vi stävar mot nästa tina. Proceduren upprepas innan våra två första svarta guldklimpar lyser upp våra förväntansfulla ansikten.

 

Hummer ombord

Jubelropen förbyts mot en lätt besvikelse när det visar sig att den minsta hummern inte håller måttet – ett minimimått på ryggskölden (carapax) till nosspetsen på åtta centimeter gäller – och den större ”romhonan” får gå tillbaka i djupet. Skepparen meddelar att vi har fler tinor att vittja en kvarts färd inomskärs. Vår farkost gör stopp i maskin och bojens fångstlina dras upp, meter för meter. Ivan manar oss fram till relingen för att hjälpa till vid bärgningen. Är det dags nu – vågar vi hoppas?

När hummerburen dimper ner på däcket sprattlar tre stora humrar och en liten krabba i nätväggarna – äntligen storfångst och allmänt jubel ombord. Samtliga humrar klarade mätningen och de resterande hummertinorna på vår safari resulterade i ytterligare fyra fina humrar. Att vädret är gråmulet och solen gömt sig bakom duggfyllda moln spelar ingen roll, vi har fått hummer!

 

Bildkollage på hummersafari i Bohuslän - Foto_Jennie Lund, Jonas Ingman

Vår farkost gör stopp i maskin och bojens fångstlina dras upp. Är det dags nu – vågar vi hoppas?

 

Varm krabba och bubbel på bryggan

När vi efter några timmars skaldjursresa lägger till vid bryggan så gungar det behagligt i ”sjöbenen”. Ivan tar hand om både hummer och krabba som kokas direkt, i den ordningen, i en räkkokare på bryggan. Humrarnas svarta sköldar förvandlas till lysande rött i det kokande vattnet; havsvatten med extra salt och några sockerbitar per hummer. Efter 16-17 minuter tas humrarna upp och krabborna åker i för att kokas i 20 minuter. Det är häftigt att få avnjuta ljummen krabba direkt på bryggan medan Ivan berättar anekdoter från havet.

– När jag var ung grabb i skolåldern så hade jag kompisar som fiskade hummer, börjar Ivan berätta med en oefterhärmlig bohuslänsk dialekt. På den tiden så var det andra bestämmelser för vad som var lovligt fiske: hummern skulle ha ett minimimått på 22 cm från stjärt till nosspets. Kompisarna hade fått ett par humrar i tinan som han visste låg på gränsen, något som också Kustbevakningen påpekade när de stoppade deras båt för att inspektera fångsten. Min unge vän hävdade att; ”- Visst är hummern 22 cm” och tog den minsta för att mäta. Med måttstocken utfälld tog han hummern och började veckla ut skaldjurets stjärt mot strecket där det stod 22 cm. Lite till, å liiiiite till, nästan där nu… och plötsligt så hade han den stackars hummern i två delar. Kustbevakningen godkände inte den mätningen, ha ha ha.

Krabborna smakar underbart tillsammans med lite bubbel, porter och öl. Att fiska hummer i Bohuslän med rutinerat sjöfolk är lite enklare, ett par nypor saltare – och mycket roligare!

 

Humerfiskaren Ivan Axelsson bor på Resö i Kosterhavets skärgård där vattnet är saltare, klipporna slätare, vinden vildare - och skaldjuren smakar som allra bäst!

Humerfiskaren Ivan Axelsson bor på Resö i Kosterhavets skärgård där vattnet är saltare, klipporna slätare, vinden vildare – och skaldjuren smakar som allra bäst!

Humrarna ska vi avnjuta på kvällen i restaurangen där det dukas upp för vår stundande hummerfest. Den kompletteras även med räkor, kräftor, vinkokta blåmusslor, nybakt bröd och såser – underbart gott för en skaldjursälskare. Välkommen till hummerns vänkrets och det salta livet i Bohuslän.

Boka en skaldjursaktivitet i Bohuslän >>

 

Text: Mikael Almse
Foto: Jennie Lund, Jonas Ingman. Göran Assner, Dan Sörenson