Fika + kultur = sant

Fika 01 - kollage

Kanelbullar, rawfoodboll eller grillad surdegssmörgås med kaffe, te eller färskpressad juice? Det finns oändligt många uppslag till hur vi gillar att fika i Sverige. Vi gillar inte bara fika, vi älskar fika! Det är så naturligt att vi inte tänker på det. Vi fikar så mycket att vi skiljer ut oss från resten av världen.

Fika är en svensk tradition, en social institution som av omvärlden ses som exotiskt och annorlunda. Att fika är ett svenskt sätt att informellt umgås och ta en paus och dricka kaffe eller te och äta bak-eller kakverk. Fika kan du göra själv eller i sällskap med andra. Det är ett avslappnat sätt att ta en paus från vardagens bestyr såväl på jobbet som på fritiden, och njuta av något gott att äta och dricka och prata om allt mellan himmel och jord under avslappnade former. När USA:s president Barack Obama besökte Sverige 2013 bjöds han på fika av dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt. De drack kaffe och åt klassiska svenska småkakor.

I Sverige fikas det gärna flera gånger om dagen: förmiddagsfika, eftermiddagsfika, kvällsfika och kanske en ”gofika” som är en extra god fika, någonstans däremellan. Vi är bra på att skapa anledningar till att fika. Det är ofta så att vi passar på att fika när vi gör något annat. Till exempel när vi shoppar, går på bio, besöker ett museum eller en konsert. Målet för söndagsutflykten kan vara att fika på något bra café intill någon intressant sevärdhet.

 

Fika 02 - kollage

 

Fika och njut av ljusdesign i Kaféstaden Alingsås

I oktober månad är de flesta caféerna i Alingsås kvällsöppna alla dagar i veckan. Anledningen är ”Lights in Alingsås” som pågår dygnet runt i över en månad. Internationella ljusdesigners från hela världen kommer då till staden för att delta i detta prestigesammanhang för att utöva experimentell ljusdesign i offentliga miljöer. Besökare vallfärdar till Alingsås under ”Lights in Alingsås för att promenera längs den ljussatta slingan, samtidigt som man passar på att umgås och fika i kaféstaden Alingsås.

I år pågår Lights in Alingsås 25 september – 1 november.

Läs mer om evenemanget och caféernas öppettider och erbjudanden här. 

 

 

Fika innan konsert i Vara Konserthus

Det är fullt med cafégäster i serveringen hos anrika Conditori Nordpolen innan ridån går upp för konserter och föreställningar i Vara Konserthus. Många har gjort det till tradition att ta en riktig ”gofika” innan det vankas jazz, country, pop eller rock. Vara konserthus är ett av Sveriges största när det kommer till programutbudet. Förutom konserter erbjuder man även teater, dans, opera och stå-upp-komik. Att fika innan föreställning är i Vara minst lika stort som att gå på restaurang. Conditori Nordpolen från 1903 är i sig en kulturupplevelse. Namnet är en hyllning till ingenjör Salomon August Andrée som vid en provflygning inför sin polarexpedition tvingades att nödlanda med sin luftballong på Varaslätten år 1894.  Historien berättar att Andrée passade på att fika och dricka kaffe tillsammans med Varaborna innan han fortsatte sin resa. Conditori Nordpolen serverar dig vid bordet och konditoriutbudet är rikligt med allt från moussebakelser, wienerbröd, småkakor och prinsesstårta till roligheter som centraldammsugare som är en större variant av den klassiska dammsugaren, perfekt att dela med gott sällskap!

Läs mer om Vara Konserthus och höstens program här. 

Läs mer om Conditori Nordpolen här. 

 

 

Fika på finporslin hos Rörstrand Museum

Om du är sugen på att ta en ”gofika” och gå på museum så rekommenderas ett besök hos Rörstrand Museum. Här blir du serverad kaffe, te och hembakat på äkta Rörstrandporslin. I caféet kan du sitta länge och njuta av god latte, mumsig morotskaka, årets Rörstrandskaka eller annat gott och blicka in mot porslinssamlingarna. Caféet och museet ligger i den gamla porslinsfabrikens lokaler ett stenkast ifrån det vackra Gamla Rådhuset på torget i centrala Lidköping. Museet har fri entré och utställningarna berättar historien om en av Europas äldsta porslinsfabriker och visar upp praktkeramik och vardagsporslin genom tiderna.

Läs mer om Rörstrand Museum.

Caféet på Röstrand Museum.

 

Text: Gunilla Davidsson

Foto: Alingsås kommun, Jesper Anhede, Stefan Quinth, Patrik Johansson (Rörstrand Museum)