David tar upp kampen med Goliat

Göteborgsföretaget Icebug har tagit upp kampen med jättarna på den internationella skomarknaden. Och det är ju nästan en händelse som ser ut som en tanke att VD:n och medgrundaren i bolaget heter David. David Ekelund och hans personal utmanar världens sko-Goliats varje dag. Den 4-6 september är det dags för IcebugXperience igen. Loppet som är mer än en löptävling.

 

Foto: Nicke Johansson

Foto: Nicke Johansson

Innan vi går in på IcebugXperience kanske det kan vara på sin plats att börja med företaget Icebug. Berätta om er och era skor!

  • Vi levererar skor som är funktionella och snygga på samma gång, och som är anpassade för utomhusaktiviteter och sport på alla typer av underlag, även om det är isigt och halt ute. Våra greppteknologier är världsledande. Det ska vara möjligt för både en löpare i världseliten och någon som inte kan gå utan rullator att använda våra skor. Det är en sådan uppenbarelse av säkerhet och frihet när man märker att man inte behöver vara rädd för en isfläck eller våt klippa. Den lyckokänslan är vårt bästa försäljningsargument.

 

Vad är då IcebugXperience?

  • Ett vandrings- och löparevent som hålls över tre dagar i Sotenäs. Totalt springer eller vandrar man 70 kilometer i den varierade bohuslänska terrängen. Med IcebugXperience vill vi sätta Bohuslän på kartan för vandrings- och löparturism samt bidra till att förlänga turistsäsongen och gynna det lokala näringslivet. Dessutom kan vi passa på och visa varför vi har utvecklat skor med bra grepp på våta underlag.

 

_52A9223

 

Vad är det som gör IcebugXperience så speciellt tycker du?

  • Det är en kombination av många olika delar: Att få springa på klipporna vid havet är en fantastisk upplevelse, som dessutom visar hur oerhört bra vårt greppgummi RB9X är. Dessutom känns det kul att få vara med och förlänga turistsäsongen i Bohuslän. Det känns som ett oerhört slöseri det efter två intensiva sommarmånader plötsligt är helt tomt i september.

 

Hur inspireras ni av konkurrensen? Ni är ju trots allt en relativt liten aktör på den globala skomarknaden.

  • Vi använder ”David mot Goliat”-perspektivet till att bli bättre och vara oerhört fokuserade, så att vi inte får något spill på ansträngning. Är man klar, slipad och hård kan man vara enormt värdefull även om man är liten. Tänk diamant!

 

_52A3597

 

Du är medgrundare och VD för Icebug. Hur hittar du inspiration till nya idéer och produktutveckling?

  • Jag läser mycket och försöker ta mig tid att växla perspektiv. Vi har ett grymt produktutvecklingsteam, men det gäller också att vara öppen och ödmjuk för att bra idéer inte alltid kommer från mig eller ens vår organisation. Icebug har en brant utvecklingskurva, och vi attraherar kompetenta och drivna människor, som alla vill vara i en miljö av grymma kollegor, där de kan prestera och utvecklas på topp. Det är det som är så kul med att jobba med det jag gör.

 

Vad brinner du för, både i ditt jobb och i privatlivet?

  • Förbättring! Det är oerhört hoppfullt att hjärnan är plastisk, vilket innebär att den aldrig slutar att förändras. Jag eftersträvar full närvaro vad jag än gör. Annars gillar jag att göra en massa saker: Läsa, vara med familjen, umgås med vänner, gå ut, resa, åka skidor, springa trail, cykla mountainbike, spela basket, se på film, gå på Blåvitt-matcher, yoga. Jag tror på att vara entreprenör kan gå hand i hand med att ha bra balans i livet. Man ska omfamna förändringar – det är en av få saker som är konstant – därför är det lika bra att forma framtiden till det bästa.

 

Mer info om IcebugXperience

Träningspaket inför IcebugXperience

 

_52A9058

 

Text: Johan Engström

Foto: Nicke Johansson, Jonas Jörneberg