Dan Lexö dubbelt Västsverige-aktuell

Dan Lexö är dubbelt Västsverige-aktuell  Foto: dantefood.com

Dan Lexö är dubbelt Västsverige-aktuell
Foto: dantefood.com

 

Dan Lexö är en riktig glädjespridare. Vare sig han står i restaurangköket, på en scen som konferencier eller sitter mitt emot och bara pratar så blir du på gott humör när du träffar honom. Våren och sommaren 2016 är Dan dubbelt Västsverige-aktuell: Först som konferencier på Nordiska Mästerskapen i ostronöppning i Grebbestad 6-7 maj, och sedan med egna sommarkrogen Lexö på Resö, som för åttonde året i rad lockar matälskare till Bohuslän.

 

Han är född och uppvuxen i Göteborg, men det finns ytterligare en beståndsdel i den genetiska cocktail (eller kocktail om man ska vara Göteborgsvitsig) som är Dan Lexö. Och mycket riktigt – Dans avsaknad av tungspets-r förklaras med att modern kommer från Skåne. Trots det sydliga påbrået är Göteborg, Bohuslän och Västsverige en stor del av hans identitet. Och som konferencier på de kommande Nordiska Mästerskapen i ostronöppning i Grebbestad är Dan en riktig auktoritet. Som köksmästare på Restaurang Panorama var han nämligen med som arrangör av distriktsmästerskapen i ostronöppning redan på 80-talet.

– De första åren körde vi tävlingen nere i fiskhamnen, men vi flyttade vidare till Panorama så småningom. Det var stenhård konkurrens redan på den tiden – många av dagens stjärnkockar, till exempel Håkan Thörnström och Leif Mannerström, var med och tävlade, och den som vann distriktsmästerskapen vann alltid SM också. Det var nästan hårdare konkurrens här, skrattar Dan.

Foto: Dantefood.com

Foto: Dantefood.com


Kommentator och anekdotberättare

Dan var själv aldrig med och tävlade eftersom han var en av initiativtagarna till tävlingen och alltid satt i juryn, men han var med och förändrade tävlingsformen och bedömningsgrunderna.

– Ska det tävlas i ostronöppning ska det vara ett riktigt fint öppnat ostron som ska serveras. Det är viktigt att det blir upplagt snyggt på brickan också.

 

Han har drivit restauranger i över 30 år, men bortsett från sommarkrogen på Resö så lever Dan Lexö frilansliv. Han varvar uppdrag som kökskonsult med konferencierjobb och annat som han tycker är kul. På NM i Grebbestad ska han tillsammans med Niklas ”Nippe” Bontegard från Radio Prime lotsa publiken genom tävlingarna.

– Nippe är ju radiopratare och musiker så han håller väl lite mer i själva programledarbiten, och så kommenterar jag det som sker och bjuder på lite anekdoter.

 

Resö – det ultimata smultronstället

 

På frågan om han har något västsvenskt smultronställe kan svaret nästan bara bli ett: Resö i norra Bohuslän. Dan driver alltså sommarkrog där uppe varje år, och han älskar varje sekund.

– Det som är mest påtagligt är lugnet. Är man stressad när man kommer dit försvinner det på direkten. Resö känns precis lagom avlägset, men det är ändå ganska lätt att ta sig dit. Det är fantastiskt att sitta på terrassen vid restaurangen och titta på ”Havets E6:a” med alla båtar som åker förbi på väg ut i Havstenssund.

 

Sommarkrogen Lexö på Resö håller öppet mellan 17 juni och 14 augusti, och har över 400 platser (100 inne och 300 ute). Ledorden är professionell enkelhet. Syftet är att kunna bjuda på vällagad mat på bra råvaror, men samtidigt hålla priserna på en så pass lagom nivå att gästerna återkommer flera gånger under sommaren.

– Vi har väldigt kul när vi jobbar. Hela personalen ska utstråla glädje och vara positiva. Både min fru Stina och mina söner Oscar och Fredrik jobbar också här under sommaren. Det är otroligt kul för mig som snart är 60 år att arbeta och bo tillsammans med alla härliga ungdomar under de här veckorna.

 

Text: Johan Wetterberg
Foto: dantefood.com