Ett fullspäckat jullov

Foto: Anna Sigge/Navet

Foto: Anna Sigge/Navet

När den sista julsångens toner sjungits klart och avslutningstalen är sagda är det äntligen dags för jullov. Då ska barnen få göra något extra roligt för att vila upp sig, men det finns så mycket de vill göra. Därför listar vi här några riktigt roliga aktiviteter som passar både stora och små.

 

Teater

Saltkråkan – Göteborg

En teaterföreställning baserad på den välkända TV-serien om Tjorven, Båtsman, Pelle och de andra på Saltkråkan. Det blir en rolig upplevelse för både dig och barnen. Vad hittar Tjorven på idag? Föreställningen pågår i ungefär två timmar inklusive en paus på 20 minuter.

 

Katitzi – Borås

Föreställningen är baserad på Katarina Taikons böcker om Katitzi, en snabbtänkt tjej på åtta år som har vuxit upp på barnhem. När hon äntligen får flytta hem till sin egen familj upptäcker Katitzi att hon inte får gå i skolan, bo i hus eller stanna länge på samma plats utan att bli bortkörd – bara för att hon är rom.

 

Foto: Patrik Johäll / Superstudio

Foto: Patrik Johäll / Superstudio

 

Museum

Göteborgs Naturhistoriska Museum – Göteborg

Här kan barnen upptäcka och undersöka miljontals olika djur. Allt från encelliga amöbor till stora afrikanska elefanter. I den marina sektionen kan de se en ung blåval och i avdelningen om människans utveckling kan de möta en skalenlig kopia av urtidsmänniskan Lucy.

 

Volvo Museet – Göteborg

På Volvo Museet kan de bilintresserade barnen titta på och lära sig om allt från personbilar, bussar och lastbilar till båtmotorer och stora anläggningsmaskiner. Här kan även hoppa och leka i en lekanpassad klassisk Volvo.

 

Foto: volvomuseet.se

Foto: volvomuseum.com

 

Vetenskapscentrum

Även om skolan har julledigt kan både du och barnen besöka ett vetenskapscentrum och lära er mer om teknik, matematik, rymden, djur med mera, på ett aktivt och lekfullt sätt.

 

Innovatums Science Center – Trollhättan

På 4400 kvadratmeter med olika interaktiva stationer, lekplatser och experiment, kan du tillsammans med barnen leka och lära om teknik. Om ni vill kan ni även promenera omkring i er egen takt och ta del av både information och historia längs väggar och golv.

 

Universeum – Göteborg

På Universeum kan du gå omkring med barnen och titta på de olika djuren i bland annat Akvariehallen och den fuktiga regnskogen. Här kan ni också lära er mer om rymden, teknik och mycket mer. Universeum är ett interaktivt vetenskapscentrum där barnen kan lära genom att leka.

 

Navet – Borås

Navet i Borås är också ett vetenskapscentrum där både du och barnen får uppleva naturvetenskap, matematik, teknik och hållbar utveckling på ett lekfullt sätt. Här kan ni bygga många olika saker tillsammans, lära er hur saker och ting fungerar, samt få en förståelse varför naturvetenskap, matematik, teknik och hållbar utveckling är viktigt i dagens samhälle.

 

Foto: Innovatum, Universeum, Anna Sigge, Universeum

Foto: Innovatum, Universeum, Anna Sigge/Navet, Universeum

 

Äventyrsbad

Älskar barnen vatten och tycker om att simma, plaska hoppa och åka rutschkana är ett besök på något av äventyrsbaden ett måste. Här kan de hoppa och plaska i bassängerna hur mycket de vill.

 

Vara Badhus – Vara

På Vara badhus kan du och barnen njuta och ha roligt länge. Här finns band annat motionsbassäng, bubbelbad, barnbassänger samt ett äventyrsbad med klättervägg och vattenkanoner.

 

Stadsparksbadet – Borås

Med en vågbassäng för de modiga och en klättervägg för de viga är Stadsparksbadet ett äventyrsbad som varken barn eller vuxna vill lämna. Här kan ni leka, klättra, simma och mer, i flera timmar året om.

 

Skövde Arena – Skövde

Fyra år på rad har äventyrsbadet fått utmärkelsen Bästa Äventyrsbad av barnsemester.se. Med sina sex rutschkanor och bassänger för både små och stora barn kanske det inte är så konstigt? Här kan ni spendera en hel dag utan att bli rastlösa.

 

arena-skövde

Foto: Jesper Anhede/Arena Skövde

 

Djurparker

Nordens Ark – Hunnebostrand

Parken drivs av en privat ideell stiftelse och kämpar för att ge utrotningshotade en framtid. Här kan ni se olika vilda djur, såsom amurtiger, snöleopard, pallaskatt, järvar, lodjur, varg och ren. I parken finns även olika fåglar och amfibier medan ni i Lantgård hittar olika nordiska lantraser.

 

Havets Hus – Lysekil

Precis som namnet antyder kan du tillsammans med barnen utforska havets djur. Här finns många olika akvarier fyllda med spännande varelser. I klappakvariet kan den som vågar känna på sjöstjärnor, krabbor och eremitkräftor. På Havets Hus kan du också se hajar, rockor och havsålar simma ovanför ditt huvud i tunnelakvariet.

 

Foto: Tom Svensson/Nordens Ark, Andreas Olsson/Havets Hus

Foto: Tom Svensson/Nordens Ark, Andreas Olsson/Havets Hus

 

Mössebergs djurpark & lekplats – Skövde

I Mössebergs djurpark går ni in gratis och ni kan se och lära om många olika djurarter, såsom påfåglar, höns, getter, kaniner, grisar, dovhjortar och shetlandsponnyer.

 

Emaus Lantgård – Uddevalla

På Emaus lantgård kan ni komma nära djur som ponnyhästar, minigrisar, getter, katter, kaniner, ankor, tuppar och hönor. Här kan även barn upp till 14 år prova på att rida. Det blir en oförglömlig upplevelse för hela familjen.

 

Foto:

Foto: Kultur och Fritid Uddevalla

 

Lekland

Stellas Lekland – Skövde och Uddevalla

Här kan barnen springa runt, hoppa och leka i bollhav, rutschkanor och hängbroar. Anläggningen är anpassad för att barnen ska kunna leka och få utlopp för sin energi och fantasi.  I den lite lugnare avdelningen kan du leka tillsammans med de allra minsta.

 

EkenLeken – Kållered

På EkenLeken kan barnen göra sig av med sin överskottsenergi medan du sitter och tittar bredvid. Här finns klätterställningar, bollhav, en knattehörna för de små barnen och mycket mer.

 

Fler aktiviteter

 

Text: Frida Tverelv

Foto:Patrik Johäll / Superstudio, Volvo Museet, Innovatum, Universeum, Anna Sigge/Navet, Universeum, Jesper Anehed, Tom Svensson/Nordens Ark, Andreas Olsson/Havets Hus, Kultur och Fritid Uddevalla.