Årets kock öppnar sommarkrog i Bohuslän

Thomas Sjögren - Årets Kock 2015 Foto: Joel Wåreus

Thomas Sjögren – Årets Kock 2015
Foto: Joel Wåreus

Ett år har gått sedan Thomas Sjögren, inför en jublande hemmapublik på Svenska Mässan i Göteborg, tog hem titeln som Årets kock 2015. I juli öppnar han under veckorna 29-31 sommarkrog på Hampholmen utanför Smögen.


Älskar du fisk och skaldjur? I så fall ska du bege dig till Hampholmen vid Smögen i sommar när Thomas Sjögren öppnar sommarkrog. Eller förresten, se till att gå in på thomassjogren.se och boka bord först. Det är nämligen först till kvarn som gäller. Under tre veckor håller han öppet onsdag-lördag och tar totalt emot 240 gäster.

– Hampholmen är ett härligt ställe. Man kan bara ta sig dit med båt, och det finns i princip bara ett hus på hela ön, och det är där vi kommer att hålla till. Jag gillar både Bohuslän och Smögen – det händer alltid mycket kul på sommaren, och som kock är det underbart att ha nära till fisken och skaldjuren från de bohuslänska vattnen, säger Thomas.

Thomas Sjögren tar emot priset som Årets kock 2015 av Prins Carl-Philip Foto: Dick Gillberg

Thomas Sjögren tar emot priset som Årets kock 2015 av Prins Carl-Philip
Foto: Dick Gillberg

Blåmusslor från Mollösund

Eftersom Thomas gärna arbetar med havets läckerheter är det ingen överraskning att han trivs i Bohuslän. Högt upp på favoritlistan står blåmusslor från Mollösund.

– De kalla och salta bohuslänska vattnen gör att skaldjuren växer långsamt och blir väldigt fasta och fina i köttet – det är därför de blir så goda vid tillagningen.

Och även om vi flyttar fokus från skaldjur till fisk så stannar vi kvar i Bohuslän. Då går nämligen färden några mil söderut.

– Jag har hängt en del på Tjörn, och speciellt på Klädesholmen. Det är fantastiskt att åka ut dit och äta sill. Sedan gillar jag hela känslan där. Det känns lite gammaldags och avkopplande på samma gång.

 

Skönt med ”vardag” igen

Han kommer ursprungligen från Granö i Västerbotten, sju mil norr om Umeå. Sedan några år tillbaka är det dock Göteborg och regionen häromkring som är Thomas Sjögrens hemmaplan. Och efter vinsten i Årets kock har det varit fler uppdrag än någonsin.

– Det har varit ett fantastiskt år, men det känns faktiskt lite skönt att vara tillbaka i vardagen igen. Jag är väldigt glad för utmärkelsen och allt den har fört med sig, avslutar han.

Text: Johan Wetterberg
Foto: Joel Wåreus/Dick Gillberg